EXTERNE
AUTORITARISM - Deputatii rusi cer alipirea Transnistriei la Rusia
Conflictul surd declansat intre Moscova si Chisinau din cauza reorientarii presedintelui moldovean, Vladimir Voronin, inainte de alegerile parlamentare, spre Occident a capatat noi dimensiuni.
VITALIE CALUGAREANU, CHISINAU
|
VIGILENTA. Politistii basarabeni apara inca postul telefonic din Vasilievca |
Supararea Moscovei s-a manifestat, initial, prin amenintari la adresa Chisinaului, referitoare la o eventuala "blocada" ce putea fi declansata de instituirea de sanctiuni economice. In momentul respectiv, basarabenii se si vedeau in intuneric si fara gaze. Deputatii rusi au revenit la sentimente mai bune, intarziind luarea unei asemenea decizii. Totusi, Legislativul rus si-a propus sa initieze procedura de alipire a Transnistriei la Rusia, a declarat Andrei Saveliov, presedintele Comisiei pentru Afacerile CSI din cadrul Dumei de Stat (Camera Inferioara a Parlamentului). "Noi putem vorbi la nesfarsit despre anularea facilitatilor la livrarea de gaze naturale catre Republica Moldova, deoarece Gazprom va actiona in functie de interesele sale", a afirmat oficialul rus. "Singurul lucru care ne ramane de facut, in aceasta situatie, este alipirea Transnistriei la Rusia", a adaugat acesta.
PROVOCARI. Conform unor planuri secrete insa, rusii, impreuna cu separatistii transnistreni au gasit o alta cale de a plati autoritatilor de la Chisinau nesupunerea. Prin urmare, de la sfarsitul saptamanii trecute, locuitorii satului Vasilievca, de pe malul stang al Nistrului, traiesc clipe de cosmar. Desi, conform Acordului moldo-rus de incetare a focului din 1992, satul intra sub jurisdictia constitutionala a Chisinaului, in noaptea de 10 spre 11 martie, fortele separatiste transnistrene au ocupat localitatea, blocand pana si accesul in sat al masinii cu paine. Conflictul de la Vasilievca a izbucnit de la statia telefonica locala care, spun separatistii, ar bruia semnalul unei companii transnistrene de telefonie. Mai tarziu, a fost gasit un alt argument, potrivit caruia in respectiva statie telefonica Moldova ar fi montat dispozitive de interceptare a convorbirilor telefonice ale liderilor transnistreni.
MARTOR
|
Anatolii Cojocari povesteste: "S-a produs o lovitura puternica in usa. Usa a cazut cu tot cu perete. Au intrat 20 de persoane inarmate si cu cagule pe cap. Ne-au pus pe noi jos la pamant, cu fata-n podea, au stricat si usa de la incaperea unde se afla aparatura. Pe noi ne-au pus jos la pamant langa scarile care duc de la etajul doi la etajul intai. Ne tineau cate un automat la cap. In acel moment, alte persoane care tot au intrat in statie au demontat-o si scoteau aparatura de acolo calcandu-ne pe noi pe spate. Apoi ne-au scos pe noi afara, ne-au urcat in autobuz si ne-au dus la sectia de militie de la Dubasari".
|