După ce s-a transformat în zonă de război, ieri armata thailandeză lansând o operaţiune împotriva protestatarilor antiguvernamentali şi punând capăt mişcării care afectează capitala de mai multe săptămâni, Bangkokul îşi evaluează în prezent pagubele şi îşi numără morţii.
Trupele au intrat în parcul Lumpini, zone unde îşi stabiliseră tabăra Cămăşile Roşii. Blindate au distrus baricadele construite din bambus şi cauciucuri, iar manifestanţii au aruncat cu grenade M79. Atmosfera s-a umplut de fum, de la clădirile incendiate. În cele din urmă, după ore de lupte de stradă, liderii Cămăşilor Roşii s-au predat.Guvernul a impus restricţii de circulaţie, interzicând populaţiei să iasă din case între orele 20.00 şi 6.00. Ziua haotică a lăsat în urmă cel puţin nouă morţi, iar locuitorii din capitală au îndurat o noapte marcată de violenţe. Premierul thailandez a încercat să liniştească populaţia printr-un discurs televizat, în cursul căruia şi-a exprimat convingerea că pacea va fi reinstaurată în curând. „Aş vrea să îmi exprim susţinerea morală faţă de ofiţerii care îşi îndeplinesc în prezent datoria şi să vă liniştesc", a declarat premierul Abhisit Vejjajiva. „Şi sunt convins că putem depăşi toate problemele şi aduce în ţară o pace durabilă", a adăugat el. Guvernul a calificat manifestanţii drept terorişti, iar colonelul Sansern Kaewkamnerd a afirmat că violenţele din ce în ce mai intense au necesitat o acţiune în forţă. El a precizat că soldaţii au primit ordinul să tragă, dacă se confruntă cu o ameninţare clară. „Teroriştii au creat şi mai multe situaţii de violenţă, incendiind clădiri guvernamentale şi de afaceri", a spus Sansern. „Deci a fost necesar ca poliţia şi armata să exercite mai multă presiune", a precizat el. Militarul a afirmat că forţele guvernamentale au preluat controlul asupra capitalei şi că liderii Cămăşilor Roşii au fugit sau au fost arestaţi.
Şapte lideri ai protestatarilor au fost reţinuţi, potrivit autorităţilor.
Generalul Daopong Ratanasuwan, comandantul adjunct al armatei, a apreciat că numărul manifestanţilor aflaţi încă pe străzi miercuri noaptea a scăzut de la 10.000 la circa 3.000. Mulţi s-au dispersat, iar revolte mai mici au izbucnit în oraş. Martorii au declarat că aproximativ 10 clădiri, printre care o bancă, o secţie de poliţie, un post local de televiziune şi cel mai mare mall din Thailanda, au fost incendiate.
Violenţele au determinat ONU să ceară Guvernului şi opoziţiei să reia negocierile. Dar în condiţiile în care gloanţele au răsunat în Bangkok, coloane de fum negru au dominat oraşul, iar armata a lansat o operaţiune amplă, se pare că timpul pentru discuţii a trecut, potrivit CNN.