x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The New York Times aseamănă evacuarea romilor din Baia Mare cu Holocaustul din Al Doilea Război Mondial în fotoreportajul lui Mugur Vărzariu

The New York Times aseamănă evacuarea romilor din Baia Mare cu Holocaustul din Al Doilea Război Mondial în fotoreportajul lui Mugur Vărzariu

06 Noi 2012   •   13:02
The New York Times aseamănă evacuarea romilor din Baia Mare cu Holocaustul din Al Doilea Război Mondial în fotoreportajul lui Mugur Vărzariu
The New York Times a publicat un fotoreportaj realizat de artistul român Mugur Vărzariu în Baia Mare, unde primarul a construit un zid pentru a separa comunitatea romă de restul locuitorilor. Titlul ales de publicaţia americană pentru imaginile fotografului român este "Spărgând zidurile prejudecăţii".

Mugur Vărzariu, în vârstă de 42 de ani, a devenit fotograf în urmă cu doi ani, iar după ce a ajuns anul trecut, în luna iulie, în Baia Mare, a descoperit că romii nu sunt deloc aşa cum se spune, ci sunt prietenoşi şi generoşi, chiar dacă nu îi pasă nimănui de ei.

Romii din Baia Mare sunt sărăciţi. Au locuri de muncă plătite cu bani puţini şi "abia pot creşte un copil, în niciun caz şase". "Mi-au oferit mâncare deşi aveau foarte puţină. Sunt discrimaţi de când se nasc", a spus Mugur Vărzariu.

În Baia Mare, după zidul construit de primar, trăiesc aproximativ 1000 de romi în apartamente de o cameră, unele dintre ele neavând apă sau electricitate. Zidul construit de primarul Cătălin Cherecheş a fost o mişcare politică inteligentă, acesta fiind reales anul acesta, menţionează The New York Times.

Anul acesta, în lunile mai şi iunie, a avut loc o altă evacuare, comunitate de romi ajungând la periferia oraşului Baia Mare într-o zonă în care fusese o fostă fabrică de cupru. Din cauza chimicalelor de pe ziduri şi podele, mulţi dintre romi s-au îmbolnăvit.

Organizaţia Amnesty International a publicat un raport care a vizat evacuarea din Baia Mare şi un alt raport axat pe evacuările forţate ale romilor în alte zone ale României pentru a atrage atenţia asupra discriminării populaţiei de etnie romă.

The New York Times aseamănă situaţia romilor din Baia Mare cu Holocaustul din Al Doilea Război Mondial, când mii de romi au fost omorâţi de nazişti în lagăre de concentrare.

"Autorităţile sau cetăţenii nu au o percepţie reală asupra situaţiei romilor. Noi, românii, vrem să putem da vina pe altcineva pentru greşelile noastre, iar romii sunt ţapii noştri ispăşitori. Dacă dăm vina pe ei, poate vom arăta mai bine în ochii noştri şi în ochii comunităţii internaţionale", a spus Mugur Vărzariu.

×