x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Times: Ultimul guvern comunist din Europa, pe cale să piardă puterea

The Times: Ultimul guvern comunist din Europa, pe cale să piardă puterea

30 Iul 2009   •   00:00

Ultimul guvern comunist din Europa este pe cale sa piarda puterea dupa alegerile legislative anticipate care s-au desfasurat, miercuri, in Republica Moldova. In cazul in care rezultatele finale vor coincide cu exit-poll-urile, comunistii ar obtine 45 de mandate in Parlament, comenteaza The Times.



Cele patru partide liberale din Republica Moldova, care cauta relatii mai stranse cu Uniunea Europeana si NATO, vor obtine impreuna 54 de mandate. Acestea vor avea posibilitatea sa se alieze si sa formeze o coalitie impotriva comunistilor.

Insa, probabil, acest rezultat va duce la aprofundarea crizei politice din Republica Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa, mai noteaza Times.

Dupa alegerile din aprilie, cand comunistii au obtinut 50% din voturi, mii de oameni au iesit in strada si au cerut renumararea voturilor.

Pentru a ramane la putere, comunistii ar putea parafa o intelegere cu liderul PDM, Marian Lupu. Acesta a fost presedinte comunist al Parlamentului de la Chisinau, insa intre timp a devenit lider al Partidului Democrat.

Lupu exclude o coalitie cu fostii sai tovarasi comunisti, dar analistii au sugerat ca ar fi dispus sa lucreze cu acestia daca Vladimir Voronin s-ar retrage din politica.

Presedintele Vladimir Voronin, care si-a pierdut popularitatea dupa cele doua mandate, ar fi putut sa urmeze exemplul lui Vladimir Putin si sa isi pastreze un rol cheie in politica din Republica Moldova, in timp ce isi desemneaza un succesor in functie de sef al statului, mai scrie Times.

Miercuri seara, Vladimir Voronin, a criticat exit-poll-urile afirmand ca acestea nu sunt adevarate.

Sursa: ziare.com

×
Subiecte în articol: alegeri moldova 2009