x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „The Washington Post” anunță că a descoperit cine a provocat criza din Golf

„The Washington Post” anunță că a descoperit cine a provocat criza din Golf

de Şerban Mihăilă    |    18 Iul 2017   •   16:24
„The Washington Post” anunță că a descoperit cine a provocat criza din Golf
Sursa foto: scyther5/Getty Images/iStockphoto

Emiratele Arabe Unite au orchestrat spargerea site-urilor de știri guvernamentale și ale conturilor de social media ale executivului din Doha, la sfârșitul lunii mai, cu scopul de a posta declarații incendiare, dar false atribuite emirului qatariot.  

Acest fapt a provocat o criză diplomatică și a dus la ruperea relațiilor dintre Qatar și vecinii săi, scrie „The Washington Post”, care citează oficiali americani din domeniul serviciilor de informații. Emirului — șeicul Tamim bin Hamad al-Thani — i-au fost atribuite declarații în care își exprima aprecierea pentru gruparea radicală palestiniană Hamas și susținea că Iranul este o „putere islamică”, mai notează publicația citată. Drept răspuns, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahreinul au rupt pe 5 iunie relațiile diplomatice și de transport cu Qatar, acuzând acest stat de susținere a terorismului. Qatar anunța, la sfârșitul lunii mai, că hackeri au postat informații false despre emir, explicație respinsă imediat de state din Golf. Potrivit „The Washington Post”, oficiali ai serviciilor de informații americane au aflat săptămâna trecută că analizarea informațiilor obținute de serviciile secrete ale SUA a confirmat că înalte oficialități din EAU au discutat un astfel de plan și punerea lui în aplicare la 23 mai, cu o zi înainte de evenimentul propriu-zis. Conform oficialităților citate, dar neidentificate de „The Washington Post”, nu este clar dacă EAU au piratat site-urile sau au plătit pentru aceasta. Ambasadorul EAU în SUA, Yousef al-Otaiba, a negat informațiile, afirmând că sunt „false”. Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze aceste informații.

Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite a lucrat anterior cu oficialitățile din Qatar pentru a analiza aceste acțiuni de piratare.

×
Subiecte în articol: criza golf