Remarcile făcute de şeful guvernului de la Roma la adresa televiziunii publice italiene au reuşit să stârnească polemici aprinse în rândul reprezentanţilor mass-media şi al partidelor din opoziţie.
Premierul italian Silvio Berlusconi a acuzat televiziunea publică RAI că este mult prea pesimistă, mai ales în modul în care abordează criza economică, scrie AFP. "În loc să coopereze pentru amelioarea situaţiei, televiziunea publică este, astăzi, principala sursă de difuzare a pesimismului", le-a reproşat Berlusconi jurnaliştilor. "Voi face absolut tot ceea ce este posibil pentru ca posturile de televiziune publice şi private să nu mai fie factori de anxietate, aşa cum, din păcate, au devenit tot mai multe dintre ele", a continuat el. De curând, şeful Guvernului de la Roma i-a sfătuit pe miniştrii Cabinetului său să nu mai participe la dezbateri televizate, mai ales la cele care au ca subiect criza economică ce se extinde în toată lumea.
REPLICI
"Profesioniştii informaţiei nu difuzează nici anxietate, nici calm, ci realitatea evenimentelor", a dat replica liderul asociaţiei jurnaliştilor de la televiziunea RAI, Carlo Verna. El a fost susţinut şi de către opoziţia italiană, care a criticat afirmaţiile lui Berlusconi, reamintindu-i totodată că televiziunea publică RAI "nu mai este proprietatea" sa şi că obligaţia acestui post este să transmită "o informaţie completă şi pluralistă". Relaţiile televiunii RAI cu actualul şef al guvernului italian au mai fost marcate de tensiuni, de genul celor actuale. Un jurnalist de la RAI, Enzo Biagi, una dintre cele mai respectabile figuri din mass-media, a fost demis de Berlusconi, în 2002, după ce fusese acuzat de către acesta că "abuzează în mod criminal" de postul de televiziune.
Berlusconi posedă, prin intermediul grupului său Mediaset, trei canale de televiziune naţionale. În mod tradiţional, cele două canale principale ale televiziunii RAI sunt sub influenţa guvernului, iar cel de-al treilea canal public este mai apropiat de opoziţia de stânga.
GREVE ŞI MANIFESTAŢII
Reproşurile făcute de premier televiziunii publice nu au avut darul de a risipi nemulţumirile şi temerile italienilor. Ieri, oamenii au făcut grevă generală din cauza reformei din educaţie. Zeci de mii de persoane au manifestat la Roma, în timp ce peste 90% dintre şcoli au fost închise. Manifestanţii şi-au arătat nemulţumirea faţă de controversata reformă în învăţământ, care prevede reînfiinţarea postului de profesor unic la clasele primare, reducerea drastică a bugetului pentru şcolile publice, cu aproximativ 9 miliarde de euro şi reducerea a 130.000 de posturi în învăţământ. Protestele de la Roma au fost conduse de cei doi şefi ai opoziţiei de stânga, Walter Veltroni (Partidul Democrat) şi de fostul judecător anticorupţie, Antonio Di Pietro (Partidul Italia Valorilor). Lor li s-au alăturat şi lideri de sindicat, între care şi cel al CGIL – principala confederaţie sindicală – Guglielmo Epifani.
"Nu ne furaţi viitorul. O şcoală sărăcită creează o societate mizerabilă" erau sloganurile ce se puteau citi pe pancartele manifestanţilor. În rândurile acestora erau multe mame cu copii de 5 şi 6 ani. "Acesta nu este un proiect de reformă, ci de reduceri bugetare.
Guvernul demolează şcoala publică, pentru a face loc unui sistem privat.
Citește pe Antena3.ro