x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tony Blair dă socoteală pentru războiul din Irak

Tony Blair dă socoteală pentru războiul din Irak

de Sînziana Stancu    |    18 Ian 2010   •   00:00

Fostul premier britanic Tony Blair va fi chemat să depună mărturie vineri în faţa comisiei de anchetă privind intrarea controversată a Marii Britanii în războiul din Irak în 2003.

Blair va fi nevoit să răspundă la întrebările comisiei şi să dea explicaţii o zi întreagă, precizează afp. Audierile publice au debutat în noiembrie, la câteva luni după retragerea aproape integrală a trupelor britanice din Irak, iar concluziile sunt aşteptate cel mai devreme la sfârşitul acestui an. Interesul publicului pentru această zi de audieri este atât de mare, încât comisia a trebuit să organizeze o tragere la sorţi, din cauza numărului de locuri limitat în sala de şedinţe.

CONTESTAT
Fostul premier este foarte contestat în legătură cu fondul şi forma implicării celor aproximativ 45.000 de militari britanici în conflictul irakian din 2003, în contextul absenţei unei rezoluţii a ONU şi a opoziţiei majorităţii opiniei publice britanice.
Cu două zile înaintea lui Blair, comisia Chilcot îl va audia pe fostul consilier pe probleme juridice al Guvernului, fostul procuror general Peter Goldsmith, care a ridicat unul dintre ultimele obstacole care mai stăteau în calea declanşării războiului. În această săptămână se vor prezenta în faţa comisiei mai mulţi martori de prim rang.

Luni după-amiază, fostul şef de cabinet al lui Tony Blair, Jonathan Powell, urmează să fie audiat de cei cinci membri ai comisiei de anchetă, condusă de John Chilcot, un înalt funcţionar ieşit la pensie.
Fostul ministru al Apărării Geoff Hoon va depune mărturie, marţi, fiind urmat de fostul şef al diplomaţiei britanice Jack Straw.

Tony Blair a relansat polemica la jumătatea lui decembrie, recunoscând într-un interviu acordat BBC că ar fi decis oricum să angajeze Marea Britanie în războiul din Irak, chiar dacă ar fi ştiut că Bagdadul nu dispune de arme de distrugere în masă (ADM).

Potrivit Sunday Times, fostul ministru de Externe Jack Straw i-a trimis lui Blair încă din 2002 un mesaj "secret şi personal", avertizându-l cu privire la pericolele presupuse de o eventuală intervenţie militară în Irak. Straw ar fi afirmat că o astfel de intervenţie ar avea o acoperire legală îndoielnică şi că nimic nu permite afirmaţia că înlăturarea lui Saddam Hussein va asigura Irakului un viitor mai bun.

×
Subiecte în articol: externe