x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Die Welt: Topul celor mai neobişnuiţi eurodeputaţi. Muzicianul Damian Drăghici, printre remarcati

Die Welt: Topul celor mai neobişnuiţi eurodeputaţi. Muzicianul Damian Drăghici, printre remarcati

de Istvan Deak    |    01 Iul 2014   •   18:50
Die Welt: Topul celor mai neobişnuiţi eurodeputaţi. Muzicianul Damian Drăghici, printre remarcati

751 de deputaţi europeni din 186 de partide naţionale şi-au dat întâlnire marţi, la Strasbourg, la prima reuniune a Parlamentului European. 63% dintre ei sunt bărbaţi. Malta este lider în rândul ţărilor cu mai mulţi deputaţi de sex feminin, 67%, la polul opus situându-se Lituania, cu doar 9%. Mai mult de jumătate dintre europarlamentari se află pentru prima dată în fotoliul din Parlamentul European (50,6%). Lider în acest sens este Grecia cu 100% novici.

Cu ochii pe Drăghici
Cotidianul german Die Welt a alcătuit un top al celor mai puţin obişnuiţi membri ai Parlamentului European. Printre aceştia se află şi eurodeputatul român Damian Drăghici. Născut într-o familie de pasionaţi de muzicä, el a început să înveţe să cânte la nai la vârsta de 10 ani, după ce cântase la diferite instrumente de la vârsta de trei ani. La 15 ani cânta şi înregistra deja cu Orchestra Radio din Bucureşti. Conform Wikipedia, el a fugit din România la vârsta de 18 ani prin Iugoslavia, ajungând ulterior în Grecia. După ce a cântat o vreme pe străzi şi cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeză a firmei Sony Music, care i-a oferit şansa să înregistreze. După o audiţie ce a avut loc la Atena, i-a fost oferită o bursă integrală la colegiul de muzică Berklee din Boston. La Berklee nefiind însă nici un profesor de nai cu care să poată studia, el a exersat cu profesorul de saxofon George Garzone. A participat ca invitat la realizarea uni album care a câştigat un premiu Grammy: albumul Silver Solstice al formaţiei Paul Winter Consort, în 2006. Din 2012, Damian Drăghici este senator în Parlament, ales în circumscripţia electorală nr.4 Bacău, ca membru al UNPR. In luna mai a fost ales europarlamentar.

“Reprezentantul romilor din România are 44 de ani şi este considerat unul dintre cei mai buni naişti din lume. Simţul muzical al lui Damian Drăghici este excelent. Criticii susţin că el cântă la nai de trei ori mai repede decât ceilalţi din domeniu. A avut spectacole alături de marii muzicieni James Brown, Joe Cocker sau Gipsy King. Aşteptările celor 600.000 de romi din România sunt foarte mari faţă de el. Noul europarlamentar a atacat Guvernul britanic pentru campania dusă împotriva presupusului abuz al sistemului social din partea est-europenilor. Unii bancheri fură miliarde de euro, dar nu îi vede nimeni fiindcă se află acolo sus la etajul 60, a comentat Drăghici la acea vreme”, notează Die Welt.

Decanul de vârstă
La 91 de ani, grecul Manolis Glezos este cel mai în vârstă membru al Parlamentului European. A suferit de-a lungul vieţii pentru curajul de a da jos steagul nazist de pe Acropole în 1941. A fost condamnat la moarte în absenţă, apoi capturat şi torturat. A reuşit să evadeze şi să devină eroul naţional al rezistenţei elene. A fost mereu un om de stânga. A activat ca membru al socialiştilor încă din anii 80, iar acum a devenit europarlamentar din partea radicalilor de la Syriza.

Juniorul
Anders Primdahl Vistisen este cel mai tânăr europarlamentar din actuala legislatură. Politicianul de 26 de ani este membru al partidului eurosceptic Danske Folkeparti din Danemarca. Cu o viziune de extremă dreapta, Vistisen cere o politică dură împotriva imigraţiei şi a integrării. De la 15 ani, Vistisen era deja membru de partid. În ultimii patru ani a fost şeful de cabinet al unui alt europarlamentar danez. Noua legislatură îi găseşte pe danezi în migraţie spre ECR, grup politic care i-a adoptat şi pe euroscepticii germani de la Afd, dar şi extrema dreaptă din Finlanda.

Sportivul
Fotbalistul Theodoros Zagorakis ocupă un loc de cinste în Parlamentul European. Campion european în 2004, grecul a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final din Portugalia. Fostul căpitan al Greciei a absolvit 120 de meciuri în tricoul echipei naţionale. A ajuns în PE, prin intermediul partidului conservator Nea Demokratia, condus de premierul Antonis Samaras. Rezolvarea problemelor din sport rămâne o prioritate pentru el.

“Strălucitoarea” Barbara
La 33 de ani, Barbara Matera a fost trimisă în Parlamentul European de fondatorul Forza Italia, fostul premier italian Silvio Berlusconi. Matera nu a avut nici o legătură cu politica, până în 2009, când a ajuns parlamentar. A fost pretendentă la Miss Italia, a avut câteva roluri secundare în producţii italiene şi a fost moderatoare de emisiuni la postul de televiziune Rai. În ultima perioadaă s-a angajat pentru egalitatea de drepturi pentru femei.

Bogatul
Lituanianul de 40 de ani, Antanas Guogo este cel mai bogat membru al Parlamentului European. Averea sa este cotată la 30 de milioane de euro. Cei mai mulţi ani din viaţă i-a petrecut în Australia, iar cei mai mulţi bani i-a obţinut jucând poker. El finanţează mai multe fundaţii de sprijinirea oamenilor nevoiaşi şi investeşte în sportul său preferat: baschetul.

“Fondatorul”
La 68 de ani, neamţul Elmar Brok este singurul europarlamentar care continuă să îşi păstreze fotoliul încă de la primele alegeri pentru PE, în 1979. De-a lungul timpului, el a contribuit decisiv la reformarea Uniunii Europene, în 2003 venind cu ideea unui candidat de vârf la alegerile europene. Este catalogat un consilier de încredere al cancelarului german, Angela Merkel.

“Tocilara”
Politicianul german Inge Grassle nu cunoaşte noţiunea de timp liber. Originară din Heidenheim, ea lucrează tot timpul. Indiferent că este duminică sau sărbătoare, femeia de 53 de ani se află la birou analizând documente al Comisiei Europene, ori la vreun eveniment de partid. Ea mărturiseşte că lucrează 16 ore pe zi şi cunoaşte toate notele de subsol din planul financiar al UE. Nu întâmplător, ea formulează nenumărate plângeri legate de bugetul UE, în special la cheltuieli, directorii generali având multe nopţi nedormite din cauza ei.

“Extremistul extremiştilor”
Politicianul polonez de 71 de ani, Janusz Korwin-Mikke, a fondat Partidul Congresul Noii Drepte în 2010. Partidul a obţinut 7,15% la alegerile europene, suficient pentru patru mandate de europarlamentari. Chiar şi aşa, nici un grup politic nu vrea să se asocieze cu el. “Este considerat mult prea extremist chiar şi de extremiştii olandezi ai lui Geert Wilders. Matematicianul refuză vehement dreptul femeilor de a vota, catalogând femeie drept o formă intermediară între copil şi bărbat care nu este interesată de politică. El solicită ca evreii să se întoarcă în ghetourile poloneze. Obiectivul său este dinamitarea UE din interior prin intermediul fondurilor europene”, adaugă în încheiere Die Welt.


×