x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VORTEX POLAR în Statele Unite: În Minnesota, temperatura resimţită ar putea coborî până la -54 de grade (VIDEO)

VORTEX POLAR în Statele Unite: În Minnesota, temperatura resimţită ar putea coborî până la -54 de grade (VIDEO)

06 Ian 2014   •   10:56
VORTEX POLAR în Statele Unite: În Minnesota, temperatura resimţită ar putea coborî până la -54 de grade (VIDEO)


Un front de aer arctic a pus stăpânire pe 25 de state din nordul, centrul şi chiar sudul Americii, cu ninsori abundente şi temperaturi care bat toate recordurile. Autorităţile au închis şcolile în numeroase localităţi, iar afacerile au de suferit din cauza accesibilităţii rutiere reduse şi dereglării traficului aerian.

"Temperaturile scad şi intrăm sub influenţa a ceea ce meteorologii numesc o tornadă polară", avertiza duminică seară un post de radio din statul nordic Minnesota, unde temperatura resimţită ar putea cobori până la -54 de grade.

"Stare de urgenţă decretată în nord-vestul statului Indiana. Doar vehicule autorizate pot circula. Nu este greu de imaginat la ce s-ar expune automobiliştii care au un accident sau o pană în această seară. Nu vă aventuraţi", avertiza un post de radio local, potrivit RFI.

Guvernatorul a mobilizat rezervişti, iar Parlamentul statal şi-a amânat deschiderea sesiunii anuale, care era programată pentru luni. Într-un alt stat central, Iowa, mercurul termometrelor va coborî începând de luni la temperaturi nemaiîntâlnite de o generaţie.

"Extrem de frig, cu fulguieli şi temperaturi în cursul nopţii de minus 27 de grade Celsius, ceea ce va bate recordul de minus 25, stabilit în 1988", consemna postul de ştiri WBBM din Chicago, marea metropolă de pe malul lacului Michigan.

Duminică, 1.260 de zboruri au fost anulate la cele două mari aeroporturi care deservesc oraşul, iar transportul în comun este serios perturbat. Se aşteaptă ca frigul să se accentueze în zilele următoare.



O evoluţie similară va avea vremea într-o serie de alte state, frontul arctic urmând să avanseze spre sud, afectând Tennessee-ul şi chiar nordul Floridei, unde autorităţile pregătesc adăposturi şi spaţii suplimentare de tratament spitalicesc.

Campionatul de fotbal american profesionist, care se află în fazele finale, a fost şi el afectat. Sâmbătă s-a jucat la Philadelphia, oraş din est, rar supus unor temperaturi extreme, la minus 15 grade, iar duminică după-amiază la Green Bay din statul central Wisconsin, meciul susţinut de echipa locală a început la minus 18 grade. Câteva ore mai târziu, termometrele arătau minus 31 de grade.

La New York se aşteaptă marţi un primăvăratic minus 10 grade, după ce la sfârşitul săptămânii trecute şcolile fuseseră închise din cauza ninsorii şi a temperaturilor glaciale.



×