x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tot mai rău în Japonia

Tot mai rău în Japonia

de Sînziana Stancu    |    19 Mar 2011   •   16:58
Tot mai rău în Japonia
Sursa foto: /reuters

157135-radiatii.jpgMai întâi a fost directorul operatorului TEPCO, al centralei de la Fukushima, care a recunoscut, vineri, cu ochii în lacrimi, că radiaţiile emanate de la reactoarele avariate de cutremur şi tsunami sunt suficient de puternice ca să ucidă.

Sâmbătă dimineaţa, a venit rândul premierului nipon Naoto Kan să pună bomboana pe colivă, anunţând că la complexul nuclear Dai-Ichi criza e departe de a se fi sfârşit şi că, din contră, rămâne "foarte gravă". Kan a ai informat că nici preziunile meteorologice pentru următoarele zile nu sunt o sursă de optimism pentru cei care lucrează şi acum fără încetare pentru a evita o catastrofă de proporţii ce ar putea depăşi orice imaginaţie.

Vântul începuse să bată încă de vineri noaptea, împingând norul radioactiv mai aproape de Tokyo, iar până mâine dimineaţă se estimează că va ajunge deasupra capitalei nipone, potrivit informaţiilor furnizate de Centrul de Meteorologie şi Geofizică din Austria, care foloseşte datele de la Comprehensive Test-Ban Treaty Organization. Cu toate acestea, centrul austriac citat de bloomberg.com susţine că, la nivelul actual, radiaţiile din afara zonei centralei de la Fukushima nu ar fi periculoase.

Lupta cu timpul

Premierul nipon este însă mai rezervat, afirmând în cadrul conferinţei de presă de sâmbătă că "situaţia la uzina de la Fukushima este încă greu de anticipat", iar directorul AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), Yukiya Amano, a afrmat că Japonia duce acum "lupta cu timpul".

Bătălia contra cronomentru se axează în prezent pe refacerea în întregime a reţelei electrice avariate de calamitate în cetrala nucleară, pentru că astfel va fi potolită şi ţinută sub control "fierberea" combustibilului nuclear din reactoare, evitându-se noi explozii şi, implicit, emisii de radiaţii.

Dar cel mai mare risc pentru centrala de la Fukushima este, în prezent, cel al bazinelor în care este stocat combustibilul uzat. Aceste bazine sunt situate în vârful celor şase reactoare ale uzinei. Cel mai vulnerabil pare bazinul de la reactorul 4. Dacă apa nu ajunge în acest bazin să îl răcească, poate lua foc, răspândind substanţă radioactive în atmosferă.

Autorităţile japoneze au informat vineri că au revizuit nivelul de radiaţii de la 4, la 5 dintr-o scală de 7, în proximitatea celor şase reactoare ale complexului.

 

×