x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TRAGEDIE CULTURALĂ în Irak. Teroriştii ISIS distrug cu barosul statui vechi de 3.000 de ani! (VIDEO)

TRAGEDIE CULTURALĂ în Irak. Teroriştii ISIS distrug cu barosul statui vechi de 3.000 de ani! (VIDEO)

27 Feb 2015   •   12:17
TRAGEDIE CULTURALĂ în Irak. Teroriştii ISIS distrug cu barosul statui vechi de 3.000 de ani! (VIDEO)

Gruparea jihadistă Statul Islamic a difuzat o înregistrare care arată cum militanți extremiști distrug mai multe sculpturi preislamice la muzeul din Mosul, în nordul Irakului.

Jihadiștii sunt filmați cum doboară statui vechi de 3.000 de ani de pe soclul lor și le distrug cu lovituri de baros. Într-o altă scenă, ei folosesc un perforator pentru a desfigura un impozant taur asirian din granit, la situl arheologic de la Poarta Nergal din Mosul, oraș aflat din vară sub controlul jihadiștilor.
 
În înregistrare se vede cum militanții vandalizează colecțiile muzeului din Mosul în care se află obiecte cu o valoare inestimabilă din perioadele asiriană și elenistică, datând cu mai multe secole înainte de era creștină.

"Credincioși musulmani, aceste ruine din spatele meu sunt idoli pentru popoarele din trecut care le adorau în loc să i închine lui Allah", declară un jihadist aflat în fața camerei video.

În urma atacului, Irina Bokova, directoarea generală a UNESCO a solicitat o reuniune de criză a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

×