x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 22 de copii au murit otrăviţi cu mâncarea de la şcoală. Un sat întreg s-a răsculat (VIDEO)

22 de copii au murit otrăviţi cu mâncarea de la şcoală. Un sat întreg s-a răsculat (VIDEO)

17 Iul 2013   •   16:46
22 de copii au murit otrăviţi cu mâncarea de la şcoală. Un sat întreg s-a răsculat (VIDEO)

Sute de oameni au ieşit în stradă cu bâte şi răngi, au incendiat maşini de poliţie şi au blocat calea ferată, după ce 22 de elevi au murit şi alţi 25 sunt în stare gravă pentru că s-au otrăvit cu mâncarea primită la şcoală.

Tragedia s-a petrecut marţi în statul Bihar, din nord-estul Indiei.

Elevii, toţi cu vârste între 8 şi 11 ani, s-au simţit rău după ce au mâncat orez, linte, soia şi cartofi – masa oferită gratuit şcolarilor printr-un program guvernamental care urmăreşte combaterea foametei şi atragerea copiilor la şcoală. Fiind vorba de India, dimensiunile acestui program sunt impresionante: de el beneficiază 120 de milioane de copii din 1,2 milioane de şcoli. În satul Dharmasati Gandaman, însă, micuţii au primit mâncare contaminată cu chimicale folosite la pesticide.

Autorităţile au sistat imediat prepararea alimentelor în celelalte şcoli din stat

Un medic a explicat pentru BBC: “La examenul clinic, am văzut că micuţii aveau congestii severe la nivelul pieptului şi pupilele dilatate. Acestea sunt simptomele otrăvirii cu organo-phosphorus, un amestec utilizat pentru pesticide. Chiar şi o cantitate mică poate fi fatală pentru copiii de vârste fragede. Ţinând cont de starea critică în care au ajuns la spital, se pare că în mâncarea lor au fost mari cantităţi de otravă”.

Şi bucătăreasa şcolii a ajuns la spital, după ce a mâncat puţin orez. Ea a spus că şcoala cumpărase un nou tip de ulei de gătit care părea “decolorat şi dubios”. Profesoara responsabilă cu masa gratuită a elevilor, transferată recent la şcoala respectivă, a cumpărat uleiul de la băcănia soţului său. “Profesoara mi-a spus că uleiul este făcut în casă şi bun de consum”, a declarat bucătăreasa şcolii. Băcanul şi mai mulţi membri ai familiei sale au fugit.

Ministrul Educaţiei din Bihar a recunoscut că mâncarea elevilor nu este controlată, dar a spus că, oricum, distribuirea alimentelor către 20 de milioane de elevi zilnic este o provocare în sine. Bihar este unul dintre cele mai populate şi mai sărace state ale Indiei.

Mai mulţi politicieni locali au îndemnat la grevă de protest, dar au fost alungaţi de pe străzi de mulţimea furioasă.

×
Subiecte în articol: otravire elevi india