x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tratatul de la Lisabona a trecut de Senatul ceh

Tratatul de la Lisabona a trecut de Senatul ceh

de Sînziana Stancu    |    07 Mai 2009   •   00:00

Senatul ceh a aprobat Tratatul de la Lisabona cu 54 din voturile celor 79 de senatori prezenţi.



După aprobarea de Senat dominat de liberali, Tratatul mai trebuie promulgat de preşedintele eurosceptic Vaclav Klaus, care s-a pronunţat în repetate rânduri împotriva textului, scrie AFP. La vot au fost prezenţi 79 de senatori. Doisprezece senatori ai dreptei liberale (ODS) au urmat sfatul şefului lor, premierul demisionar Mirek Topolanek şi au votat penntru a crea drum liber adoptării Tratatului, în ciuda reticenţelor pe care le-au avut. Camera inferioară a Parlamentului ceh adoptase Tratatul în februarie. Documentul a obţinut majoritatea constituţională necesară, cu 54 de voturi pentru.

PIEDICI
"Este un moment foarte important pentru poziţia Cehiei în Europa şi în lume", a declarat, după vot, vicepremierul ceh Alexandr Vondra, care s-a aflat printre susţinătorii Tratatului ce ar urma să reformeze instituţiile europene. Votul senatorilor cehi a fost imediat salutat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Cu toate acestea, un grup de senatori ai ODS pregătesc o nouă acţiune pentru Curtea Constituţională, ceea ce ar putea să mai amâne procesul de ratificare a Tratatului. Documentul a fost blocat anul trecut şi de irlandezi, care au votat împotriva lui. Până la sfârşitul anului, ei vor organiza un nou referendum, de la care se aşteaptă să se primească un vot pozitiv.

×
Subiecte în articol: externe