Miniştrii de Externe din statele membre UE incearcă să invie la Bruxelles tratatul european constituţional la doi ani de la veto-ul franco-olandez, insă provincia Kosovo pare a fi deocamdată nodul gordian al politicii europene.
Bruxelles - viitorul Kosovo infierbăntă prezentul European
Miniştrii de Externe din statele membre UE incearcă să invie la Bruxelles tratatul european constituţional la doi ani de la veto-ul franco-olandez, insă provincia Kosovo pare a fi deocamdată nodul gordian al politicii europene.
Deschiderea reuniunii miniştrilor de Externe din statele mebre ale Uniunii Europene, ce a avut oricum doar un caracter protocolar, marchează doi ani de cănd tratatul constituţional a fost respins de electoratul francez şi olandez, insă preşedinţia portugheză a UE a anunţat că Constituţia europeană este una dintre priorităţile sale. Intenţia nu ar fi nouă, aceleaşi mesaje fiind exprimate in germană, in urmă cu şapte-opt luni. Diferenţa este insă acum că cele 27 de state membre au la bază intenţiile exprimate luna trecută, cănd liderii politici din cele 27 de state UE au anunţat că doresc adoptarea urgentă a tratatului constituţional. Ca şi cum insă această problemă nu ar fi de ajuns, pe agenda de lucru a miniştrilor de Externe se mai află două probleme: situaţia provinciei Kosovo şi intenţia de a trimite trupe sub mandat UE in Chad, pentru a-i proteja pe refugiaţii din Darfur.
Â
PRESIUNI PORTUGHEZE. Preşedinţia portugheză a redeschis oficial conferinţa interguvernamentală (IGC), procedură cerută de UE, pentru a amenda in mod normal tratatele. Portugalia şi-a rezervat pentru ieri 30 de minute ca să facă acest lucru, timp in care au vorbit ministrul de Externe portughez, Luis Amado, preşedinte Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, şi Hans-Gert Poettering, preşedintele Parlamentului European. Amado a prezentat ieri un prim proiect de tratat, iar experţii in domeniul juridic vor analiza textul in urmăoarele două zile pentru a identifica eventuale puncte dificile. Preşedinţia UE intenţionează să menţină discuţiile strict la nivel tehnic pănă la inceputul lunii septembrie, cănd miniştrii de Externe vor avea ocazia de a discuta o serie de probleme politice. Tratatul prevede crearea mandatelor de preşedinte şi ministru de Externe ai UE, un sistem de vot mai simplu şi mai democratic in cadrul UE şi un rol sporit pentru Parlamentele naţionale. Singura problemă rămasă in discuţie pare a fi intenţia Poloniei de a respinge, asemeni Marii Britanii, caracterul juridic coercitiv al Cartei drepturilor fundamentale.
Arde Kosovo
Liderii europeni trebuie totodată să convingă Rusia să accepte planul ONU redactat de finlandezul Mahti Ahtissari, ce a recomandat independenţa provinciei Kosovo. Rusia susţine că acordarea independenţei ar reprezenta un exemplu pentru provinciile separatiste din spaţiul post-sovietic. "Nimeni nu doreşte un nou stat in Europa, insă este singura alternativă logică", susţine un oficial european. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, susţine că viitorul Kosovo ar trebui discutat direct intre UE, Rusia şi SUA. Inainte de toate insă, nici măcar la nivel european nu există un consens in această privinţă, nefiind incă foarte clară poziţia unor state ca Cipru, Spania, Grecia sau Slovacia.