x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, dispus să fie audiat "sub jurământ" în ancheta rusă

Trump, dispus să fie audiat "sub jurământ" în ancheta rusă

25 Ian 2018   •   06:35
Trump, dispus să fie audiat "sub jurământ" în ancheta rusă

După luni de incertitudine, cand a fost ba pro, ba contra, Donald Trump a anuntat că este dispus să fie audiat "sub jurământ" de procurorul special Robert Mueller in ancheta pe care acesta o deruleaza in legatura cu ingerinta Rusiei, care stă ca o sabie a lui Damocles deasupra preşedinţiei sale.

 

"Sunt gata să o fac (...) Chiar aş vrea să fac asta", a spus preşedintele american într-o discuţie neaşteptata cu jurnaliştii de la Casa Albă, cu câteva ore înainte de a pleca în Elveţia unde urmează să participe la Forumul economic mondial de la Davos. "Aş face sub jurământ, categoric", a adăugat el, reafirmând că, după părerea sa, nu a fost" nicio înţelegere secretă".

Serviciile americane de informaţii au subliniat deja ingerinţa Rusiei în alegeri - în special sub forma pirateriei cibernetice sau difuzarea de informaţii false -, dar Robert Mueller anchetează o eventuala înţelegere secreta între echipa de campanie a lui Trump şi Moscova.

Fost directorul FBI între 2001 şi 2013, Mueller a pus recent sub acuzare mai mulţi colaboratori apropiaţi ai lui Donald Trump, printre care generalul Michael Flynn, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Acesta din urmă a pledat vinovat că a minţit FBI şi a acceptat să coopereze cu justiţia. Dincolo de înţelegerea secretă cu Rusia, Robert Mueller încearcă, de asemenea, să stabilească dacă preşedintele american se face vinovat de obstrucţionarea justiţiei.

Investigaţiile se concentrează mai ales asupra condiţiilor în care l-a demis în mai pe directorul FBI James Comey. Potrivit acestuia din urmă, care a fost audiat sub jurământ în Senat, preşedintele i-a cerut personal, cu prilejul unei discuţii în Biroul Oval, să închidă ancheta asupra lui Michael Flynn. La începutul lunii ianuarie, Donald Trump afirma că este "improbabil să existe chiar şi o discuţie" cu procurorul special.

×