x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, făcut praf de fostul său consilier

Trump, făcut praf de fostul său consilier

de Şerban Mihăilă    |    20 Sep 2019   •   09:50
Trump, făcut praf de fostul său consilier

Proaspăt concediat de președintele Donald Trump, fostul consilier prezidențial american pe probleme de securitate națională John Bolton a început să dea din casă. Din Casa Albă. După ce Trump invocase la modul general „numeroase dezacorduri” în mesajul Twitter prin care l-a demis pe liderul adepților unei linii de forță în politica externă a SUA, a venit și rândul lui Bolton să enumere motivele neînțelegerilor cu șeful administrației de la Washington.

Fără a pronunța numele lui Trump, John Bolton a desființat miercuri, în cadrul unui prânz privat, politica externă promovată de președintele american, a anunțat ieri, în exclusivitate, site-ul „Politico”. Invitația adresată talibanilor pentru negocieri de pace la Camp David a trimis „un mesaj îngrozitor” și a fost total „lipsită de respect” față de victimele atentatelor din 11 septembrie 2001, în condițiile în care talibanii i-au adăpostit pe membrii organizației teroriste Al-Qaeda, autorii atacurilor de pe teritoriul SUA, a spus Bolton. El consideră că nu trebuiau inițiate niciun fel de tratative cu talibanii, cu atât mai mult cu cât aceștia nu s-ar angaja să înceteze focul, ci doar să reducă violențele în anumite zone ale țării, în schimbul retragerii trupelor americane și ale NATO de pe teritoriul afgan. Bolton, fostul lider al aripii dure din administrația de la Washington, crede că SUA ar trebui să mențină în Afganistan cel puțin 8.600 de soldați, din totalul celor 14.000 care sunt desfășurați în prezent. Potrivit surselor citate de „Politico”, Bolton a mai declarat că orice tratative cu nord-coreenii și iranienii „sunt sortite eșecului”, deoarece singurul lucru pe care liderii de la Phenian și Teheran sunt dispuși să-l negocieze este reducerea sancțiunilor economice impuse de SUA. Mai mult, Bolton l-a distrus pe Trump atunci când a venit vorba despre subiectul Iran, afirmând că ezitarea președintelui de a ataca teritoriul acestei țări, după ce o dronă americană a fost doborâtă de iranieni, a încurajat Teheranul să lanseze o serie de agresiuni în lunile care au urmat incidentului. El a precizat că, dacă SUA ar fi ripostat la atacul asupra dronei americane, Iranul nu ar mai fi lovit câmpurile petroliere saudite. În iunie, Trump a renunțat în ultimul moment la sfatul insistent al consilierului său și a contramandat un raid aerian asupra Iranului. Bolton a mai numit recentul atac asupra instalațiilor petroliere saudite, atribuit iranienilor de către SUA și Arabia Saudită, drept „un act de război”.

Dezacord total

Neînțelegerile dintre cei doi deveniseră evidente în ultimele luni, iar președintele nu mai făcea niciun efort pentru a-și ascunde lipsa de satisfacție față de inițiativele lui Bolton. Abordarea neconvențională utilizată de Trump, care a decis să negocieze personal cu adversari tradiționali ai SUA – precum liderul rus, Vladimir Putin, cel nord-coreean, Kim Jong-un, și talibanii afgani -, a intrat treptat în conflict cu viziunea lui Bolton, adeptul folosirii forței militare impresionante a SUA. Tensiunile dintre poziția militaristă a lui Bolton și atitudinea ezitantă a lui Trump față de implicarea SUA în noi conflicte au devenit evidente încă din vară, când consilierul a fost tras pe linie moartă.

John nu putea lucra cu nimeni și mulți nu erau de acord cu el (…) Era obsedat să intrăm în Orientul Mijlociu și s-a împotmolit în nisipuri mișcătoare”.

Donald Trump

×