x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump neagă existenţa unor tensiuni cu Bolton şi Pompeo pe tema politicii faţă de Iran

Trump neagă existenţa unor tensiuni cu Bolton şi Pompeo pe tema politicii faţă de Iran

18 Mai 2019   •   22:00
Trump neagă existenţa unor tensiuni cu Bolton şi Pompeo pe tema politicii faţă de Iran

Preşedintele american Donald Trump a negat vineri că ar fi supărat pe echipa sa pentru răspunsul SUA la tensiunile cu Iranul şi a apărat abordarea consilierului său pentru securitate naţională John Bolton şi a secretarului său de stat Mike Pompeo, informează EFE.

"Ele (mijloacele de comunicare în masă - n.r.) vin cu mesaje cum că aş fi supărat pe oamenii mei. Nu sunt supărat pe oamenii mei. Iau singur deciziile. Mike Pompeo face o treabă foarte bună, Bolton face o treabă foarte bună, dar (presa) lasă să se înţeleagă că ar exista un conflict", a declarat Trump într-un discurs în faţa Asociaţiei Naţionale de Agenţi Imobiliari din SUA.

Cotidianul The Washington Post a informat săptămâna aceasta că Trump este supărat pe unii dintre consilierii săi deoarece crede că SUA au adoptat o poziţie mult prea războinică, iar The New York Times a dat asigurări că liderul de la Casa Albă i-ar fi comunicat şefului Pentagonului, Patrick Shanahan, că nu doreşte un război cu Iranul.

Bolton, cunoscut pentru atitudinea sa dură la adresa Iranului, vrea să provoace o schimbare de regim la Teheran, în timp ce Trump ar dori să discute cu iranienii pentru a detensiona situaţia, motiv pentru care s-a întâlnit joi cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ueli Maurer, a cărui ţară joacă rolul de mediator între SUA şi Iran, potrivit The Washington Post.

Potrivit publicaţiei Politico, dezbaterea pe tema Iranului i-a adus pe poziţii divergente pe Bolton şi pe Pompeo, acesta din urmă având o abordare mai apropiată de cea a preşedintelui Trump şi dorind să negocieze cu Iranul, idee pe care consilierul pe probleme de securitate naţională o priveşte cu scepticism.

Tensiunile au sporit în această lună între Iran şi SUA în Golful Persic, unde Washingtonul a decis să trimită nava de război USS Arlington, rachete Patriot, portavionul USS Abraham Lincoln şi bombardiere, după ce a acuzat că există "indicii" cu privire la planuri ofensive iraniene împotriva forţelor americane din Orientul Mijlociu. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Donald Trump