În timp ce aliații fostului președinte fac scut în jurul acestuia, apărându-l contra acuzațiilor formulate de tabăra democraților - potrivit cărora Trump este un „fascist” și un dictator în devenire -, candidatul republican a rostit duminică un discurs care ar putea prevesti cea mai radicală președinție din istoria modernă americană.
„Statele Unite sunt o țară ocupată!”, tuna Trump pe Madison Square Garden, în timp ce democrații proiectau mesaje pe exteriorul prestigioasei arene din New York City, pe care se putea citi: „Trump este dezlănțuit!” și „Trump l-a lăudat pe Hitler!”, așa după cum avertizează dezvăluirile fostului său șef de cabinet de la Casa Albă, John Kelly.
Mitingul uriaș a fost considerat lansarea ultimei etape a campaniei lui Trump, în efortul lui de a reuși una dintre cele mai mari reveniri din istoria politică americană, după ce a încercat să anuleze rezultatul ultimelor alegeri și a părăsit funcția supremă, pe ușa din dos, în 2021.
Miting vulgar și rasist
Înainte de a vorbi, unii dintre principalii susținători ai fostului președinte au lansat retorici rasiste și vulgare, folosind un limbaj misogin.
Fostul candidat la Congres David Rem a numit-o pe Kamala Harris „anticristul” și „diavolul”, în timp ce alții i-au atacat pe Hillary Clinton, pe „ilegaliști” și pe oamenii fără adăpost.
La rândul lui, Rudy Giuliani, fost primar al oraşului New York și avocat al lui Trump, a susţinut că Harris este „de partea teroriştilor” în conflictul israeliano-palestinian.
Apoi, comediantul Tony Hinchcliffe a folosit un limbaj grosolan, glumind despre hispanici, care „adoră să facă copii” şi numind teritoriul SUA din Caraibe, Puerto Rico, „o insulă plutitoare de gunoaie”.
Echipa de campanie a lui Trump a dezmințit ulterior această replică. Purtătoarea de cuvânt a taberei republicane, Danielle Alvarez, a precizat: „Această glumă nu reflectă punctul de vedere al președintelui Trump sau al campaniei sale”.
Discurs instigator, plin de exagerări și neadevăruri
O mare parte din discursul lui Trump a fost plină de afirmații neadevărate și exagerări. A fost exact genul de retorică despre care echipa Kamalei Harris crede că i-ar putea determina pe alegătorii moderați și pe republicanii dezamăgiți să o aleagă pe candidata Partidului Democrat.
Acest tip de discurs reprezintă însă, de asemenea, un pariu pus de candidatului republican, care speră ca prin mesajele lui radicale, lipsite în mare măsură de acoperire, să determine o participare uriașă a electoratului său de bază la scrutinul prezidențial și, de asemenea, să-i poată atrage pe alegătorii care nu votează în mod normal, dar care sunt de acord cu politica lui dură.
Retorica fostului președinte a clarificat fără nicio urmă de îndoială alegerea cu care se confruntă electoratul în următoarele zile, în timp ce Harris le promite americanilor că vor scăpa de comportamentul extrem al lui Trump, care, în timpul primului său mandat la Casa Albă, a pus la încercare atât statul de drept, cât și constrângerile constituționale impuse președinților SUA.
Discursul înverșunat, antiimigranți, al lui Trump se plasează în galeria celor mai flagrante demagogii rostite de lideri occidentali extremiști, de la Al Doilea Război Mondial încoace.
Retorica candidatului republican a fost, de asemenea, completată de un argument economic tăios, care a constituit a doua parte a discursului final al lui Trump și a vizat frustrarea multor americani, confruntați cu prețurile mari la alimente, în pofida scăderii inflației.
„Aș dori să încep prin a pune o întrebare foarte simplă: Vă este mai bine acum decât vă era acum patru ani?”, a întrebat Trump. „Sunt aici, astăzi, cu un mesaj de speranță pentru toți americanii: cu votul vostru în aceste alegeri voi pune capăt inflației. Voi opri invazia de infractori care vin în țara noastră și voi readuce visul american!”.
El a mai spus că va milita pentru un credit fiscal pentru „îngrijitorii familiilor care se ocupă de un părinte sau de o persoană dragă” - după ce Harris și-a dezvăluit propria platformă, propunând ca sistemul „Medicare” să acopere îngrijirea medicală la domiciliu.
„Dacă Harris mai primește încă patru ani, economia noastră nu își va reveni niciodată. Dacă voi câștiga eu, vom construi rapid cea mai mare economie din istoria lumii!”, a mai spus el.
Fostul șef al Casei Albe și-a axat prima campanie prezidențială, cea din 2016, pe o retorică incendiară contra imigranților mexicani. Opt ani mai târziu, el sugerează că imigranții sunt direct vinovați pentru frustrările economice ale cetățenilor, utilizând un concept folosit de liderii de extremă dreaptă de-a lungul istoriei.
Luptă pe muchie de cuțit
Discursul instigator al lui Trump amplifică sentimentul de tensiune care există în SUA cu o săptămână înaintea unor alegeri ce s-ar putea dovedi un punct de cotitură pentru societatea americană.
Susținătorii fiecărui candidat par cuprinși de un sentiment de teamă față de ce s-ar putea întâmpla dacă favoritul lor ar pierde, într-o confruntare care a scos în evidență două viziuni ireconciliabile asupra viitorului, precum și asupra a ceea ce înseamnă să fii american.
Avertismentele lui Trump, potrivit cărora miliardarul are în vedere o președinție cu o putere necontrolată, dominată de „răzbunare” contra inamicilor săi politici, întăresc sentimentul general că se apropie un moment fatidic.
Candidatul democrat la funcția de vicepreședinte, Tim Walz, a făcut o aluzie între mitingul lui Trump din centrul Manhattanului și o adunare pronazistă notorie, din 1939, organizată la o arenă din același loc, într-un moment în care democrații îl califică acum în mod deschis pe fostul președinte drept „fascist”.
De altfel, guvernatorul statului Minnesota a și declarat: „Există o paralelă directă cu un mare miting care a avut loc la mijlocul anilor 1930 la Madison Square Garden (...) și să nu credeți nicio secundă că el nu știe exact ce făceau ei acolo!”.
Și rivala lui Trump la alegerile prezidenţiale din 2016, democrata Hillary Clinton, l-a acuzat pe republican că a „repus în scenă” un miting pronazist, organizat la Madison Square Garden în 1939, în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Criticii îl acuză de multă vreme pe Trump că, printr-o retorică dezumanizantă şi rasistă, le dă aripi adepţilor supremaţiei albilor.
Evenimentul zgomotos de duminică a mai dezvăluit modul în care alegerile prezidențiale din 2024 sparg tiparele, deoarece este puțin probabil ca Trump să fie competitiv în statul New York, săptămâna viitoare.
Întoarcerea acasă a fostului președinte, într-un oraș în care a construit zgârie-nori pentru a reflecta personalitatea sa exacerbată, arată însă cum candidații la președinție caută să-și asigure titlurile de pe prima pagină a știrilor, departe de statele în curs de luptă.
Spre exemplu, Harris s-a aflat vinerea trecută în statul Texas, dominat autoritar de susținătorii lui Trump, pentru a evidenția politicile de avort ale Partidului Republican, despre care avertizează că s-ar putea răspândi în întreaga țară, dacă rivalul ei obține victoria.
Marți, Harris va organiza un eveniment în Washington, DC. Ambii candidați intră în ultima săptămână de campanie, sondajele indicând o cursă la egalitate în statele cu electorat indecis, dar și la nivel național. Alegerile sunt deja în desfășurare, 40 de milioane de americani votând anticipat, personal sau prin corespondență.
Un sondaj CNN arată că nu există un lider clar la nivel național, Harris având 48%, iar Trump 47%. Cursa va fi decisă până în ultima clipă, iar rezultatul ar putea depinde de doar câteva zeci de mii de voturi, ceea ce ar putea crea premisele unor numărători tensionate pe parcursul mai multor zile, care nu vor face decât să alimenteze îngrijorările legate de un scrutin contestat.
Riposta Kamalei, dintr-un loc simbolic
Votul anticipat explică de ce Harris își va prezenta pledoaria finală cu o săptămână înainte de ziua alegerilor, cu un miting organizat marți seară, pe „Elipsă”, în Washington.
Simbolismul este evident, deoarece acesta este locul adunării notorii convocate de Trump, în 6 ianuarie 2021, atunci când acesta le-a cerut susținătorilor săi să „lupte din răsputeri” dacă vor să mai aibă o țară, înainte ca mulțimea instigată să intre în Capitoliu pentru a încerca să anuleze certificarea victoriei electorale a președintelui Joe Biden.
Mitingul Kamalei Harris va oferi astfel un puternic avertisment pentru o temă principală a campaniei sale: aceea că Trump constituie o amenințare existențială la adresa democrației americane.
Acest mesaj s-a aflat, de altfel, în centrul campaniei lui Biden, până când actualul lider american și-a retras candidatura pentru realegere, în luna iulie. Inițial, Harris nu a acordat prioritate acestei teme, dar s-a apropiat de atunci tot mai mult de ea.
Unii democrați se tem însă că americanii sunt mult mai interesați de modul în care Harris le poate îmbunătăți rapid situația economică.
„Cât de eficientă este atacarea lui Trump pentru că este fascist? Acest subiect nu este la fel de convingător ca mesajele de contrast, care prezintă planurile economice ale lui Harris și promisiunea sa de a proteja drepturile reproductive”, se arată într-un e-mail din 25 octombrie, al „Future Forward”, care sprijină campania Kamalei Harris, trimis democraților și dezvăluit de publicația „The New York Times”.
Schimbare de strategie
În ultimele zile, Trump a dat curs afirmațiilor democraților și ale lui Kelly, potrivit cărora liderul republican aspiră la autoritarism.
Astfel, candidatul republican la funcția de vicepreședinte, senatorul de Ohio JD Vance, a încercat să selecteze și să redefinească comentariile înregistrate ale fostului președinte și a dat vina pe mass-media pentru faptul că relatează exact ceea ce a spus șeful său.
Vance a insistat, într-un interviu aprins cu Jake Tapper, de la CNN, că fostul președinte nu s-a referit la adversarii politici atunci când a luat în considerare în mod deschis utilizarea armatei și a Gărzii Naționale împotriva „inamicului din interior”.
Cu toate acestea, Trump precizase totuși anterior că se referea la persoane precum fostul președinte al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi și congresmanul democrat Adam Schiff.
„El a spus că vrea să folosească armata pentru a merge după nebunii de extremă stânga care se revoltă și (...) i-a numit, de asemenea, «dușmanul din interior». Separat, într-un context total diferit, într-o conversație total diferită, a spus că Nancy Pelosi și Adam Schiff sunt amenințări la adresa acestei țări”, a declarat Vance.
Atât Trump, cât și Harris vizează segmente strategice ale electoratului lor de bază în ultimele zile. Harris, spre exemplu, a făcut duminică o nouă încercare de a câștiga votanții de culoare, dintre care unii par să se îndrepte spre Trump.
La o frizerie din Philadelphia de Vest, o zonă în care are nevoie de o prezență mare la vot pentru a contracara avantajul lui Trump în Pennsylvania rurală, vicepreședintele SUA a luat parte la o discuție cu bărbați de culoare, axată pe oferirea de oportunități mai bune.
De asemenea, ea a subliniat natura esențială a Commonwealth-ului și a celor 19 voturi electorale ale acestuia, care i-ar putea bloca drumul spre Casa Albă, dacă sufagiile sale s-ar îndrepta către Trump, așa cum s-a întâmplat în timpul victoriei lui din 2016.
Harris vizează, de asemenea, un alt electorat care ar putea-o ajuta să ajungă la Casa Albă - femeile care votează, în timp ce încearcă să exploateze în avantajul său diferența deja semnificativă dintre sexe.
Ea a apărut sâmbătă în Michigan împreună cu Michelle Obama - o figură politică extrem de populară printre democrați. Într-un discurs puternic, fosta Primă Doamnă nu a făcut apel doar la femei, ci și la „bărbații care ne iubesc”, avertizând că istoria lui Trump de a construi Curtea Supremă conservatoare, care a anulat dreptul federal la avort, ar avea implicații grave pentru sănătatea femeilor.