x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump se pronunţă în favoarea torturii, inclusiv simularea înecului, contra teroriştilor: Trebuie să răspundem la foc cu foc

Trump se pronunţă în favoarea torturii, inclusiv simularea înecului, contra teroriştilor: Trebuie să răspundem la foc cu foc

26 Ian 2017   •   14:22
Trump se pronunţă în favoarea torturii, inclusiv simularea înecului, contra teroriştilor: Trebuie să răspundem la foc cu foc

Preşedintele SUA, Donald Trump, a indicat că este de acord cu folosirea torturii asupra teroriştilor, pentru a răspunde la "foc cu foc", transmite joi Xinhua. 

"Când Statul Islamic (SI) face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul mediu, să nu susţin simularea înecului? În ce mă priveşte, trebuie să răspundem la foc cu foc", a declarat Trump într-un interviu acordat canalului de televiziune ABC. 

El a menţionat că s-a întâlnit recent cu înalţi oficiali din sfera informaţiilor care i-au dat asigurări că tortura funcţionează "garantat". 

Dar, a precizat el, decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecţilor de terorism va fi a ministrului apărării, James Mattis, şi a directorului Agenţiei Centrale de Informaţii, Mike Pompeo. 

"Dacă ei nu vor, bine. Dacă vor, voi acţiona în acest scop", a adăugat Trump. 

James Mattis a afirmat în trecut că nu este de părere că tortura dă rezultate. 

După declanşarea războiului împotriva terorismului de către fostul preşedinte american George W. Bush, agenţiile de informaţii ale SUA au înfiinţat închisori secrete pentru suspecţii de terorism, unde deţinuţii ar fi fost supuşi torturii, inclusiv prin tehnici ca simularea înecului, privarea de somn şi abuzul fizic, aminteşte Xinhua. Aceste practici au tensionat relaţiile dintre SUA şi statele din Orientul Mijlociu şi au afectat imaginea SUA în lumea. După instalarea sa la putere, în 2009, fostul preşedinte Barack Obama a ordonat închiderea centrelor de detenţie secrete şi abandonarea torturii. Potrivit unor surse guvernamentale citate de media americane, Donald Trump ar putea însă să semneze cât de curând un decret vizând analizarea oportunităţii de reintroducere a torturii. 

"Preşedintele poate semna orice decret doreşte. Dar legea e lege. Nu readucem tortura în SUA", a subliniat într-un comunicat senatorul republican John McCain.

AGERPRES

×