Deși s-a răzgândit până acum în câteva rânduri asupra unor chestiuni abordate în campania electorală, Donald Trump rămâne consecvent într-o privință: politica față de China. În viziunea noului lider de la Casa Albă, chinezii sunt o națiune care „ne violează țara” și „fură locurile de muncă ale americanilor”. Cuvintele grele adresate de Trump guvernului de la Beijing, în timpul cursei prezidențiale, s-au regăsit apoi, constant, în declarații ulterioare ale președintelui SUA.
Trump a promis încă de anul trecut o taxă de 45% la importurile din China, dacă Beijingul nu joacă în mod corect, după rigorile comerciale internaționale. Candidatul republican de atunci preciza că, în acest fel, va pune bazele unei economii americane sănătoase și va crea o mulțime de locuri de muncă în SUA. Afirmațiile miliardarului american au fost interpretate imediat drept o declarație de război, care marchează începutul unui conflict comercial devastator între cele două părți. O serie de economiști apreciază însă că abordarea lui Trump îi va lovi pe consumatorii americani mai mult decât afacerile Chinei. Prestigiosul centru de consultanță și cercetare economică globală „Capital Economics”, citat de BBC, consideră că americanii vor fi nevoiți să plătească până la 10 procente mai mult pentru produsele fabricate în China, dacă noul președinte american pune în practică taxele anunțate. Între aceste produse, care au invadat piața americană, figurează telefoane mobile, laptop-uri și frigidere, adică exact câteva dintre dispozitivele de bază utilizate de consumatorii de peste ocean. Mai mult, nu numai companiile chineze fabrică aceste produse. Numeroase firme americane au fabrici în China și ar fi lovite, la rândul lor, de taxele pe importuri. În momentul de față, jumătate din importurile americane din China sunt produse electronice sau aparate, inclusiv popularul „Apple iPhone”. Ce s-ar întâmpla dacă „iPhone” ar fi fabricat integral în SUA, așa cum și-ar dori – cel puțin în teorie - Trump? Potrivit studiului citat de BBC, costurile unui „iPhone” fabricat în SUA ar crește cu 5%, dar numai în cazul în care componentele sale ar fi achiziționate din străinătate. Dacă aceste componente ar fi produse în SUA, costurile ar crește vertiginos, afectând profiturile unor firme americane precum „Apple”. Taxele ar afecta însă și alte sectoare ale industriei americane.
O posibilă ripostă devastatoare
Promisiunile electorale făcute de Trump se lovesc însă de legislația SUA, care prevede impunerea de taxe de până la 15% pentru bunurile din străinătate. Dacă SUA s-ar opri însă din achiziționarea de bunuri din China, per ansamblu, trei procente din PIB-ul Chinei ar putea dispărea, estimează „Capital Economics”. Acest lucru ar fi greu de digerat pentru Beijing, care știe că stabilitatea socială depinde de creșterea economică. Liderii comuniști sunt însă pregătiți pentru o ripostă dură, care ar lovi economia americană. Încă de anul trecut, prin intermediul ziarului de limbă engleză „Global Times”, controlat de Partidul Comunist, regimul de la Beijing a avertizat că Trump ar fi „naiv” și „incompetent”, dacă va începe un război comercial contra Chinei. Orice taxe noi aplicate de SUA, ar genera contramăsuri imediate din partea Beijingului, a anunțat publicația. „Lotul de avioane «Boeing» comandate va fi înlocuit cu «Airbus», vânzările de mașini americane și «iPhone» vor suferi un regres în China, iar importurile de soia și porumb din SUA vor fi oprite. China va limita de asemenea și numărul de studenți chinezi care studiază în SUA", a avertizat ziarul. Numeroase firme americane, precum „Boeing”, depind în mare măsură de afacerile cu China, în timp ce foarte multe locuri de muncă din SUA sunt legate de același gigant al industriei aviatice. Consumul în creștere și potențialii 1,3 miliarde de clienți pe care-i oferă, fac din China o piață pe care companiile americane nu-și pot permite să o piardă. Piața smartphone-urilor din China, spre exemplu, este mai mare decât cele din SUA și Europa la un loc. Deocamdată, un conflict comercial de durată și anvergură anunță pagube devastatoare atât pentru ambele părți, cât și pentru stabilitatea globală.
„Nimeni nu are de câștigat dintr-un război comercial” – președintele Chinei, Xi Jinping, într-un discurs rostit recent la forumul din Davos
Citește pe Antena3.roBBC: Finalul jocului în Ucraina. Cum s-ar putea încheia războiul în 2025