x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele siriene au montat mine anti-personal la graniţele cu Turcia şi Liban

Trupele siriene au montat mine anti-personal la graniţele cu Turcia şi Liban

13 Mar 2012   •   15:12
Trupele siriene au montat mine anti-personal la graniţele cu Turcia şi Liban

Trupele armatei siriene au montat mine anti-personal la granitele cu Turicia si Liban, de-a lungul rutelor prin care revolutionarii si refugiatii incearca sa iasa din tara, se arata intr-un raport al Human Rights Watch.

Raportul este bazat pe mai multe marturii adunate din Turcia, Liban si din Siria, sau din partea sirienilor care au vazut minele montate sau au fost raniti de ele.

Revolutionarii sirieni, care protesteaza de un an impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, trec frecvent granita in Turcia sau Liban pentru a face rost de hrana, medicamente sau arme. De asemenea, mii de sirieni au fugit pana acum in Turcia si Liban pentru a scapa de violentele din Siria.

"Folosirea minelor anti-personal este un act odios", a declarat Steve Goose, unul dintre directorii Human Rights Watch.

"Nu exista nicio justificare pentru folosirea acestei arme care nu face discriminari, in nicio tara, pentru niciun motiv", a adaugat acesta.

Ultima oara cand Siria a folosit mine anti-personal a fost in 1982, in timpul conflictului armat cu Israel si Liban, se arata in raport. Se presupune ca minele sunt destul de vechi, de fabricatie sovietica.

Raportul citeaza marturia unui baiat de 15 din orasul Tal Kalakh, din Siria, care si-a pierdut un picior calcand pe o astfel de mina, in februarie, in timp ce incerca sa care o alta persoana ranita in Liban.

Opozantii regimului sirian spun ca se tem de arestare, tortura sau executie in cazul in care isi trateaza ranile in spitalele din tara.

Turcia este stat semnatar al Acordului de Interzicere a Minelor din 2003. Siria si Liban au refuzat sa semneze acest tratat, care prevede distrugerea tuturor minelor detinute de fortele armate.

Nadim Houry, reprezentantul Human Rights Watch pentru Siria si Liban spune ca este dificil de estimat cate victime au facut pana acum minele, dat fiind ca majoritatea exploziilor s-au petrecut in partea siriana a granitei.

Guvernul sirian nu a permis accesul jurnalistilor sau al activistilor pe teritoriul tarii, de la inceputul revoltelor.

Potrivit ONU, mai bine de 7.500 de oameni au fost ucisi in revoltele impotriva regimului lui Assad. Potrivit guvernului sirian, "teroristii" au ucis peste 2.000 de militari si politisti in 2011. (D.R.)

×
Subiecte în articol: mine anti-personal siria revolte siria