Premierul Alexis Tsipras va accepta toate condiţiile creditorilor formulate săptămâna trecută, cu excepţia unor modificări nesemnificative, a anunţat miercuri publicaţia britanică 'Financial Times' (FT), citând o scrisoare trimisă miercuri de oficialul elen şefilor de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.
Scrisoarea conţine cererea surpriză a premierului Alexis Tsipras privind o extindere a actualului pachet de asistenţă financiară, care acum a expirat, şi acordarea unuia nou, al treilea, în valoare de 29,1 miliarde de euro, care să acopere necesităţile de finanţare ale Greciei.
Informaţiile din scrisoare au provocat miercuri creşteri pe bursele internaţionale, indicele FTSE Eurofirst 300 înregistrând un avans de 1,5% la Londra iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale germane pe zece ani au depăşit 0,80%. Miercuri, la Bursa de la Franfurt, indicele Xetra Dax 30 înregistra un avans de 2,2%, în timp ce la Paris indicele CAC 40 era în creştere cu 1,7%. Şi euro s-a apreciat uşor, la 1,1146 dolari.
Scrisoarea vine într-un moment în care BCE analizează miercuri majorarea liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni. În caz contrar, una sau mai multe bănci elene ar putea avea mari probleme financiare, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar.
În scrisoare, premierul elen susţine că Atena va acceptat toate reformele privind sistemul TVA, cu o singură excepţie: menţinerea unei TVA reduse pentru insulele greceşti.
În privinţa pensiilor, Tsipras a fost de acord cu majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022, dar această măsură să intre în vigoare abia în luna octombrie şi nu imediat.
Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta, miercuri, într-o teleconferinţă, ultimele evoluţii din Grecia, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Atena a trimis marţi creditorilor o propunere oficială de ultim moment pentru ajutor internaţional, dar aceasta nu a fost suficientă, Grecia devenind astfel prima ţară dezvoltată care a intrat oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a afirmat miercuri la BBC că Eurogrupul încă este deschis la încheierea unui acord cu Grecia. Însă, indiferent de modul de rezolvare a crizei, autorităţile trebuie să accelereze planurile de integrare mai aprofundată a zonei euro, începând cu băncile, a explicat oficialul italian. agerpres.ro