x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia amenință să-i lase pe imigranți în Europa

Turcia amenință să-i lase pe imigranți în Europa

de Şerban Mihăilă    |    02 Aug 2019   •   09:17
Turcia amenință să-i lase pe imigranți în Europa
Sursa foto: NIKOLAS GIAKOUMIDIS/EPA

Turcia amenință să redeschidă bariera pentru imigranții care pot invada Europa printr-un aflux fără precedent, dacă turcii nu vor obține dreptul de a călători fără viză în UE. Blocul comunitar fusese de acord să liberalizeze vizele în urma unei înțelegeri încheiate în 2016 cu Ankara, prin care turcii se angajau să oprească exodul imigranților spre Europa. Bruxellesul se teme însă că ridicarea vizelor va aduce milioane de turci pe bătrânul continent.

Înțelegerea dintre UE și Turcia, intrată în vigoare la 1 iunie 2016, a fost negociată în mare grabă de europeni, preocupați să pună capăt cu orice preț unei crize în care peste un milion de imigranți pătrunseseră în Europa, cu numai un an înainte. Potrivit acordului, Bruxellesul se angaja să plătească Ankarei 6 miliarde de euro, să acorde celor 82 de milioane de cetățeni turci dreptul de a călători fără viză în spațiul blocului comunitar și, de asemenea, să reia negocierile de aderare a Turciei la UE. În schimb, turcii se angajau să oprească valul de imigranți spre Europa și să-i ia înapoi pe imigranții și refugiații care au ajuns ilegal în Grecia de pe teritoriul Turciei. În momentul de față, Turcia găzduiește aproximativ 3,5 milioane de imigranți și refugiați, cei mai mulți dintre aceștia provenind din Siria, Irak și Afganistan. Foarte probabil, mulți dintre ei ar imigra în Europa, dacă ar avea posibilitatea să facă acest lucru. Cu toate acestea, europenii insistă că, deși turcii au redus fluxul de imigranți, ei nu au îndeplinit încă toate cerințele necesare pentru liberalizarea regimului de vize în blocul comunitar. Între acestea figurează relaxarea draconicelor legi antiteroriste, utilizate pentru a-i reduce la tăcere pe criticii președintelui Recep Tayyip Erdogan, în condițiile în care, de la sfârșitul puciului eșuat din iulie 2016, peste 95.000 de turci au fost arestați, iar peste 160.000 de funcționari publici, profesori, jurnaliști, ofițeri de poliție și soldați au fost concediați. Mai mult, o serie de critici europeni au declarat că liberalizarea vizelor ar aduce milioane de turci în Europa. În consecință, la jumătatea lunii trecute, miniștrii de Externe ai UE au decis să oprească negocierile la nivel înalt cu Ankara, în cadrul sancțiunilor impuse Turciei asupra acțiunilor sale de foraj petrolier în largul coastelor cipriote.

Reacție dură la Ankara

Imediat, șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Çavuşoğlu, a declarat că Turcia se retrage din înțelegerea cu europenii, deoarece UE nu a respectat promisiunea în privința liberalizării regimului de vize pentru turci. „Nu vom aștepta la ușa UE”, a spus el. Concomitent, ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu, i-a acuzat pe europeni că au lăsat Turcia singură în fața crizei imigranților. „Ne confruntăm cu cel mai mare val de imigranți din istorie. Dacă ridicăm bariera, niciun guvern european nu va rezista mai mult de șase luni. Îi sfătuim să nu ne pună răbdarea la încercare”, a spus el. În aceste condiții, chiar dacă poziția UE față de Ankara pare justificată, Turcia este în măsură să creeze haos în Europa, în cazul în care decide să redeschidă bariera pentru imigranți. La Bruxelles, liderii UE par să se afle într-o situație fără ieșire.

Circa 11 milioane de turci trăiesc în sărăcie și mulți dintre ei visează să se mute în centrul Europei”, publicația austriacă „Wochenblick”

×
Subiecte în articol: turcia imigranti europa