x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Asasinul ambasadorului rus a fost în dispozitivul de securitate al lui Erdogan în opt ocazii

Turcia: Asasinul ambasadorului rus a fost în dispozitivul de securitate al lui Erdogan în opt ocazii

21 Dec 2016   •   12:20
Turcia: Asasinul ambasadorului rus a fost în dispozitivul de securitate al lui Erdogan în opt ocazii

Tânărul poliţist turc care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei la Ankara a făcut parte în opt ocazii, începând din iulie, din dispozitivul de securitate care asigură protecţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, conform presei din Turcia, citată de AFP.

Mevlüt Mert Altintas, un poliţist de 22 de ani, l-a ucis luni cu nouă focuri de armă pe ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, după care a fost împuşcat la rândul său.

Potrivit unui editorialist al cotidianului Hürriyet, tânărul poliţist, care lucra la Ankara în cadrul forţelor speciale de doi ani şi jumătate, a fost membru al dispozitivului de securitate care s-a aflat în jurul preşedintelui Erdogan în opt ocazii după puciul eşuat din iulie.

"El a fost membru al echipei care a asigurat securitatea preşedintelui chiar în spatele gărzilor de corp", a scris Abdulkadir Selvi, un jurnalist apropiat de putere, prin urmare un bun cunoscător al culiselor.

După ce l-a împuşcat pe ambasador, Mevlüt Mert Altintas a strigat 'Allahu Akbar' şi a spus că a acţionat pentru a răzbuna oraşul Alep, pe punctul de a trece sub controlul regimului sirian cu sprijinul Moscovei.

În pofida acestor declaraţii care par să facă o legătură între asasinat şi situaţia din Siria, şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu i-a transmis omologului său american John Kerry că Moscova şi Ankara 'ştiu' că reţeaua predicatorului Fethullah Gülen este 'în spatele' crimei.

Conform agenţiei de presă pro-guvernamentale Anadolu, care citează surse diplomatice, Cavusoglu i-a transmis lui Kerry că "Turcia şi Rusia ştiu că în spatele atacului se află FETO", acronim care desemnează reţeaua lui Gülen.

Gülen, pe care autorităţile turce îl acuză de asemenea că a fost instigatorul puciului eşuat din iulie - lucru pe care el îl neagă categoric -, s-a declarat "şocat şi profund întristat" de asasinarea ambasadorului.

Conform presei turce, autorităţile aveau miercuri în arest 13 persoane, printre care şi mai mulţi apropiaţi ai atacatorului.

Fapt inedit, Turcia a acceptat participarea la investigaţii a 18 anchetatori ruşi, trimişi de Moscova şi care au luat parte, la Ankara, la autopsia cadavrului lui Andrei Karlov, repatriat marţi seară în Rusia.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia erdogan