x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Autorul atacului de Anul Nou din clubul Reina a fost arestat

Turcia: Autorul atacului de Anul Nou din clubul Reina a fost arestat

17 Ian 2017   •   11:59
Turcia: Autorul atacului de Anul Nou din clubul Reina a fost arestat

 Premierul turc Binali Yildirim a confirmat marţi arestarea autorului atacului comis în noaptea de Anul Nou într-un club din Istanbul, în care au fost ucise 39 de persoane, transmite Reuters. 

Potrivit guvernatorului Istanbulului, Vasip Sahin, citat de DPA şi AFP, suspectul capturat luni şi-a recunoscut fapta. 'Teroristul şi-a recunoscut crima', a indicat guvernatorul, precizând că este vorba despre cetăţeanul uzbek Abdulgadir Maşaripov. 'Este un terorist bine antrenat. A fost antrenat în Afganistan şi vorbeşte patru limbi', a adăugat oficialul. 

Arestarea suspectului pune capăt amplei operaţiuni de căutare declanşate după carnagiul din clubul de noapte Reina, în care au fost ucişi 39 de oameni, majoritatea turişti veniţi din ţări arabe. 

Uzbekul, născut în anul 1983, a fost arestat împreună cu patru complici prezumtivi, printre care trei femei, într-un apartament din cartierul Esenyurt din Istanbul. Capturarea sa în viaţă constituie un succes important pentru serviciile de securitate turce, care vor încerca să obţină la interogatoriu informaţii preţioase despre reţelele Statului Islamic în Turcia, unde mai multe atentate sângeroase au fost atribuite grupării jihadiste. 'Este clar că atacul a fost comis în numele Daesh (acronimul arab al Statului Islamic - n.r.)', a arătat guvernatorul Sahin. 

Presa turcă a publicat o fotografie a suspectului, cu faţa însângerată şi purtând un tricou gri, în timp un poliţist îi ţine mâna la gât. Pe imaginile difuzate de televiziunile turce, bărbatul este arătat dus de poliţişti. Circa 2.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în cursul operaţiunii, care a fost sprijinită de serviciile de informaţii, a precizat guvernatorul Sahin, potrivit căruia au fost percheziţionate 152 de adrese şi arestate 50 de persoane. 

Conform televiziunii de stat TRT, arestarea lui Maşaripov a avut loc în cursul unei operaţiuni comune a poliţiei şi serviciilor secrete MIT la miezul nopţii. Poliţia reperase ascunzătoarea cu trei zile în urmă şi îl filase pe suspect pentru a-i identifica pe complicii acestuia. După atentat, autorităţile au întărit controalele la frontiere pentru a evita ca atacatorul să iasă din ţară, iar informaţiile indicau faptul că acesta nu părăsise Istanbulul. Tot conform TRT, suspectul locuia într-un apartament închiriat de un kârgâz la Istanbul, care a fost şi el arestat. 

Potrivit presei turce, atacatorul era un trăgător bine antrenat care luptase pentru Statul Islamic în Siria şi devenise expert în arme. El s-ar fi instalat în noiembrie la Konya, în centrul Turciei, împreună cu soţia şi cei doi copii, la revenirea din Siria, pentru a nu trezi suspiciuni, scrie Agerpres.

×