x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: Avocații vor să boicoteze deschiderea anului judiciar de către președintele Erdogan

Turcia: Avocații vor să boicoteze deschiderea anului judiciar de către președintele Erdogan

18 Aug 2019   •   18:50
Turcia: Avocații vor să boicoteze deschiderea anului judiciar de către președintele Erdogan

Zeci de asociaţii de avocați turci ameninţă cu boicotul ceremonia de deschidere a anului judiciar sub egida preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, prevăzută să aibă loc la Palatul Prezidenţial, în data de 2 septembrie. Acțiunea ar fi o premieră din partea organizațiilor judiciare. Erdogan este criticat de occidentali şi de apărătorii drepturilor omului pentru atacurile sale împotriva libertăţii presei şi ingerinţa sa în funcţionarea tribunalelor.

Peste 42 de asociaţii de avocați din Istanbul şi din Ankara au declarat că nu vor participa la ceremonie, întrucât apreciază că aceasta ar trebui să aibă loc în clădirea Curţii Supreme de Justiție, nu în Palatul Prezidenţial. "În ultimii ani, independenţa justiţiei a fost grav afectată. Justiţia este sub presiunea puterii executive", a declarat Mehmet Durakoglu, care conduce asociaţia Baroului din Istanbul. "În această situaţie, noi am dori ca ceremonia de deschidere a anului judiciar să se ţină mai degrabă într-un loc care reprezintă separarea puterilor decât într-o incintă politică", a adăugat acesta.

Erdogan a respins însă criticile. "Ceremonia care se va ţine într-un loc care aparţine poporului nu va face decât să întărească independenţa judiciară", a declarat preşedintele.
Ceremonia de deschidere a anului judiciar se desfăşoară în Palatul Prezidenţial din 2016, după o tentativă de puci ratată împotriva lui Erdogan. De atunci, autorităţile au arestat zeci de mii de persoane, acuzate de legături cu puciştii. Tribunalele turce au cedat presiunii guvernamentale, emiţând adesea sentinţe în favoarea autorităţilor, după epurări masive în sistemul judiciar..

Uniunea Europeană estimează că independenţa justiţiei şi principiul separării puterilor în stat au fost slăbite din 2014 în Turcia şi că judecătorii şi procurorii din această țară sunt supuşi unei presiuni crescânde din partea guvernului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia erdogan avocati boicot