x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia, în colaps. Inflația va depăși 65% până în decembrie 2022

Turcia, în colaps. Inflația va depăși 65% până în decembrie 2022

27 Oct 2022   •   17:15
Turcia, în colaps. Inflația va depăși 65% până în decembrie  2022

Banca centrală a Turciei a majorat prognoza de inflație la 65,2% pentru sfârșitul acestui an, de la 60,4% în urmă cu trei luni. Vestea bună este că estimările arată că inflația va scădea la 22,3%, anunță guvernatorul Sahap Kavcioglu, citat de Reuters.

Inflația anuală din Turcia a urcat la maximul ultimilor 24 de ani, ajungând la 83,45% în septembrie 2022, după ce banca centrală a surprins piețele prin reducerea ratelor de două ori în două luni, în timp ce băncile centrale din alte state se mișcă în direcția opusă pentru a înăspri politica monetară astfel încât să facă față crizei economice, ceea ce diferențiază Turcia, cu o rată reală profund negativă.

Banca centrală a Turciei a redus din nou ratele în această lună, cu 150 de puncte de bază mai mult decât se estima, după ce președintele Tayyip Erdogan a cerut rate ale dobânzii de o singură cifră până la sfârșitul anului.

Inflația a devenit galopantă în ultimii ani în Turcia, după ce deciziile președintelui Erdogan interferează cu deciziile băncii centrale.

×
Subiecte în articol: turcia inflatie