x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia, Iran şi Rusia, acord trilateral de încetare a focului în Siria

Turcia, Iran şi Rusia, acord trilateral de încetare a focului în Siria

24 Ian 2017   •   15:53
Turcia, Iran şi Rusia, acord trilateral de încetare a focului în Siria

Rusia, Turcia şi Iranul vor pune la punct un mecanism trilateral pentru a urmări şi a asigura respectarea totală a acordului de încetare a focului în Siria, au anunţat reprezentanţii celor trei state, într-o declaraţie comună citată de Reuters. În document se mai arată că în cadrul mecanismului se va asigura şi prevenirea unor eventuale provocări şi determinarea cu precizie a modului în care va funcţiona acordul de încetare a focului. 

La finalul convorbirilor derulate în Kazahstan, la Astana, oficialii de la Moscova, Teheran şi Ankara şi-au declarat, de asemenea, susţinerea faţă de intenţia grupărilor armate din cadrul opoziţiei siriene de a participa la următoarea rundă a negocierilor de pace de la Geneva, care vor avea loc în data de 8 februarie. 

Rebelii sirieni au anunţat că nu sunt mulţumiţi de concluziile din document. Un membru al delegaţiei Opoziţiei a explicat, pentru Reuters, motivele care le-au provocat nemulţumirea. 

"Iranul este vârful de lance în cadrul a numeroase ofensive cu caracter militar care au forţat mii de sirieni să îşi părăsească domiciliile şi care au dus la vărsare de sânge. Acest comunicat îi legitimează Iranului acest rol", a spus oficialul, sub protecţia anonimatului. 

Un alt membru al grupului care îi reprezintă pe rebelii sirieni a spus că opoziţia nu va susţine comunicatul pentru că Turcia a avut o prestaţie slabă în cadrul negocierilor şi nu a fost capabilă să promoveze poziţia rebelilor. Oficial, şeful delegaţiei acestora, Mohammed Alloush, a spus că are rezerve cu privire la textul declaraţiei comune şi a relatat că rebelii au făcut o propunere de încetare a focului separată. 

"Ruşii au trecut de la rolul de parte în conflict la postura din care fac eforturi să devină un garant. Întâmpină numeroase obstacole din partea Hezbollah, a Iranului şi a regimului", a spus Alloush. El a precizat că se aşteaptă ca Rusia să răspundă peste o săptămână la propunerea de încetare a focului formulată de rebeli şi că grupările anti-guvernamentale nu vor accepta niciodată ca Iranul, care susţine regimul lui Bashar al-Assad, să aibă un cuvânt de spus în ce priveşte viitorul Siriei. 

Delegaţia ce reprezintă regimul de la Damasc a caracterizat negocierile de la Astana drept "un succes". Negociatorul-şef a declarat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, că guvernul sirian susţine declaraţia comună transmisă de Iran, Rusia şi Turcia. "Există, în sfârşit, un document final asupra căruia toate părţile s-au declarat de acord", a spus Bashar Ja'afari, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

×