x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia se opune ca Suedia să intre în NATO. După arderea Coranului, Erdogan este categoric

Turcia se opune ca Suedia să intre în NATO. După arderea Coranului, Erdogan este categoric

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2023   •   09:45
Turcia se opune ca Suedia să intre în NATO. După arderea Coranului, Erdogan este categoric
Sursa foto: Hepta

Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Turcia să sprijine candidatura sa la NATO, a declarat luni președintele turc Tayyip Erdogan, la câteva zile după ce o copie a Coranului a fost arsă în timpul unui protest la Stockholm, relatează BBC.

Suedia a depus cererea de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina - dar are nevoie de aprobarea Turciei, care este deja membră.

Protestatarii kurzi din Suedia au atârnat o efigie a lui Erdogan luna aceasta, urmată de arderea Coranului.

"Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijin din partea noastră pentru NATO", a declarat Erdogan în replică.

"Este clar că cei care au provocat o astfel de rușine în fața ambasadei țării noastre nu se mai pot aștepta la bunăvoința noastră în ceea ce privește cererea lor".

Protestul de sâmbătă - dar nu și arderea cărții în sine - a primit aprobarea prealabilă a autorităților suedeze.

Erdogan a condamnat cel mai recent protest, desfășurat de un politician de extremă-dreapta al unui partid danez, ca fiind o blasfemie care nu poate fi apărată de libertatea de exprimare.

Guvernele suedeze au criticat, de asemenea, protestul.

"Suedia are o libertate de exprimare de mare anvergură, dar aceasta nu implică faptul că guvernul suedez, sau eu însumi, susțin opiniile exprimate", a declarat sâmbătă ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.

Răspunzând la comentariile lui Erdogan de luni, Billstrom a declarat că dorește să înțeleagă exact ce a spus liderul turc înainte de a comenta.

"Suedia va respecta acordul care există între Suedia, Finlanda și Turcia în ceea ce privește apartenența noastră la NATO", a adăugat el.

Suedia, împreună cu Finlanda, a solicitat să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar protestele recente au sporit tensiunile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că libertatea de exprimare este un "bun prețios" în țările NATO și că aceste acte, deși nepotrivite, nu sunt "automat ilegale".

Turcia, o țară majoritar musulmană, a denunțat decizia guvernului suedez de a permite protestul ca fiind "complet inacceptabilă".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia suedia nato erdogan