Trei candidaţi se află în cursa pentru preşedinţia Turciei în primele alegeri în care câştigătorul va fi desemnat prin vot direct. Primul tur de scrutin se desfăşoară duminică, urmând ca, în cazul în care niciun candidat nu va obţine 50% din voturi, un al doilea tur să aibă loc pe 24 august.
Cel mai cunoscut dintre candidaţi este actualul premier Recep Tayyip Erdogan, 60 de ani, aflat la conducerea executivului din 2003. În cazul în care va câştiga, el a promis că va transforma preşedinţia - acum cu rol mai mult de protocol - într-un centru de putere. Personajul politic Erdogan este lăudat pentru susţinerea reformei economice, dar şi urât de criticii care îi reproşează stilul "abraziv" şi înclinaţiile islamiste - comentează corespondentul BBC la Ankara.
Contracandidaţii săi sunt un diplomat puţin cunoscut, Ekmeleddin Ihsanoglu şi un tânăr politician kurd, Selahattin Demirtas.
Ihsanoglu, 71 de ani, este candidatul comun din partea a două mari partide de opoziţie, Partidul Popular Republican şi Mişcarea Naţionalistă, de extremă dreapta. El a a ocupat funcţia de secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică, din 2004 până anul acesta. Ihsanoglu a anunţat că, dacă va câştiga, va menţine actualul rol al preşedintelui Turciei, pentru că şeful statului nu trebuie să se implice în problemele politice de zi cu zi.
Cel mai tânăr candidat are 41 de ani şi este sprijinit de Partidul Democrat Popular, cu orientare de stânga. Selahattin Demirtas s-a prezentat în campanie ca un militant pentru cauza celor asupriţi, săraci, a tinerilor şi a celor ce muncesc.
Secţiile de vot s-au deschis duminică la ora 8:00 şi se vor închide la ora 17:00.