x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia, primul raid aerian impotriva ISIL

Turcia, primul raid aerian impotriva ISIL

de Dan Constantin    |    24 Iul 2015   •   10:47
Turcia, primul raid aerian impotriva ISIL
Turcia a lansat un atac aerian impotriva unor obiective militare ISIL din Siria  in cursul noptii, potrivit  editiei electronice a publicatiei Hurriyet. Trei avioane F-16 ale fortelor aeriene au decolat in cursul noptii de la baza Diyarbakir si au lovit cu rachete sedii  si puncte militare ISIL din interiorul Siriei.
 
Cu o zi inainte forte ISIL atacasera un punct militar de frontiera ucigand un subofiter turc.
 
Hurryet a anuntat in 23 iulie ca Turcia a incheiat un acord cu SUA pentru utilizarea bazei NATO  de la Incirlik de catre fortele coalitiei anti ISIL.Un raport al publicatiei detaliaza acest acord si mentioneaza ca s-a convenit pentru a delimita o zona de interdictie aeriana pentru izolarea ISIL. Acordul ar fi fost intarit de o discutie telefonica purtata in 23 iulie intre presedintii Erdogan  si Obama .
 
Baza NATO  de la incirlik, situata langa portul Adana, are o importanta strategica in actiunile militare de supravaghere sau operative la Marea Mediterana si Marea Neagra. Este folosita de aviatia SUA , a Marii Britanii si de aviatia militara turca  inca din 1954. Acordul mentionat  , din 23 iulie,s-ar referi la utilizarea bazei pentru lansarea de avioane fara pilot asupra teritoriului sirian.
 
Turcia si-a inasprit atitudinea fata de fortele islamiste, arestarile unor militanti islamisti si actiunile aeriene anuntand o cotitura spre implicarea militara in lupta cu ISIL, mentioneaza STRATFOR intr-o analiza difuzata in 24 iulie..

×