x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia pune ratificarea candidaturii Suediei la NATO pe stand-by

Turcia pune ratificarea candidaturii Suediei la NATO pe stand-by

de Redacția Jurnalul    |    23 Noi 2023   •   12:00
Turcia pune ratificarea candidaturii Suediei la NATO pe stand-by

Turcia a informat NATO că ratificarea candidaturii Suediei la aderare nu va fi finalizată în timp util pentru a permite desfășurarea ceremoniei de aderare la reuniunea de săptămâna viitoare a miniștrilor de externe ai alianței, relatează Reuters.

Zilele trecute comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a amânat un vot privind cererea de aderare a Suediei la NATO spre a purta discuții suplimentare pe această temă.

Conform sursei citate, miniștrii de externe ai NATO se vor reuni la Bruxelles în perioada 28-29 noiembrie, o reuniune care, conform speranțelor unora din blocul de apărare occidental, ar urma să marcheze aderarea Suediei.

Atât Suedia, cât și Finlanda au cerut să adere la NATO în luna mai a anului trecut, după invazia, din februarie, a Rusiei în Ucraina.

Președintele Tayyip Erdogan a ridicat la vremea respectivă obiecții față de ambele solicitări din cauza a ceea, spunea el, este protecția acordată de națiunile nordice celor pe care Turcia îi consideră teroriști, precum și din cauza embargourilor comerciale în domeniul apărării.

Turcia a aprobat candidatura Finlandei în aprilie, dar a lăsat Suedia să aștepte.

Turcia a cerut Suediei să ia mai multe măsuri pentru a ține în frâu membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de către Uniunea Europeană și Statele Unite.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turcia suedia nato