x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria

Turcia va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria

de Mediafax    |    26 Iun 2012   •   12:37
Turcia va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marti ca tara sa va riposta fata de orice incalcare a frontierei sale de catre Siria, care a doborat vineri unul dintre avioanele turce, recunoscand insa ca aparatul de zbor a intrat, "un moment" si "din neatentie", in spatiul aerian sirian.

"Regulile de angajament ale fortelor armate turce s-au schimbat de acum. Orice element militar care va presupune un risc si un pericol pentru securitatea frontierei turce si va proveni din Siria, va fi considerat tinta" militara, a avertizat el intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului, in care a condamnat vehement regimul sirian.

Exprimandu-se timp de o ora in fata deputatilor partidului sau Justitie si Dezvoltare (AKP, provenit din miscarea islamista), Erdogan a denuntat un "act ostil" si un "atac las al regimului (presedintelui Bashar) al-Assad" impotriva Turciei.

"Acest ultim eveniment arata ca regimul Assad a devenit o amenintare clara si apropiata pentru securitatea Turciei ca si pentru propriul sau popor", a declarat el.

El a afirmat ca avionul turc F-4 Phantom a fost doborat in timp ce efectua o misiune de antrenament in spatiul international si nu in spatiul aerian sirian, cum sustine Damascul.

Turcia, tara membra NATO, va riposta "la momentul oportun" si cu "hotarare" fata de doborarea avionului sau.

"Prietenia Turciei este pretioasa, dar si furia sa este la fel de feroce", a avertizat el, cerandu-i regimului sirian sa nu puna la incercare capacitatile fortelor armate turce.

"Nimeni nu trebuie sa se gandeasca la faptul ca sangele nostru rece (in legatura cu acest incident) este un semn de neputinta", a continuat el, in ovatiile deputatilor.

Erdogan a adaugat ca tara sa va continua sa sustina poporul sirian pana la caderea "dictaturii crude" a regimului presedintelui Bashar al-Assad.

"Poporul sirian este fratele nostru. Turcia va sustine poporul sirian in toate modurile posibile pana cand acesta se va salva de opresiune, de masacru, de acest dictator sangeros si de clica sa", a declarat el.

×
Subiecte în articol: turcia siria atac siria recep erdogan