x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucigaşii lui Kennedy, la licitaţie

Ucigaşii lui Kennedy, la licitaţie

de Sînziana Stancu    |    13 Dec 2010   •   20:29
Ucigaşii lui Kennedy, la licitaţie
Sursa foto: /AP/Agerpres

142339-ap-aptn-jfk-anniversary-825.1-kbyte.jpgCine l-a ucis pe preşedintele John Fitzgerald („Jack”) Kennedy? Evelyn Lincoln, se­cretara lui Kennedy, asasinat în 1963, la Dallas (Texas), a întocmit atunci o listă cu diferite persoane şi  instituţii care ar fi putut să pună la cale asasinarea celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite.

Eliminarea lui Kennedy a fost mereu o sursă inepuizabilă pentru aşa-numitele „teorii ale conspiraţiei”. Dar înainte de apariţia acestora, Evelyn făcuse deja teoria proprie despre posibilii asasini ai preşedintelui. Evelyn a făcut lista cu bănuiţi chiar în avionul Air Force One care o ducea înapoi, la Washington, împreună cu familia prezidenţială şi cu oamenii preşedintelui asasinat.

Între numele sonore puse pe hârtie de Evelyn, cap de listă este cel al fostului preşedinte american Richard Nixon. Urmează vice­pre­şedintele american de atunci, Lyndon Johnson, care i-a succedat, de altfel, în funcţie lui Kennedy. Printre cei bănuiţi că ar fi putut ordona asasinarea lui J.F.K. mai figurează Ku Klux Klan-ul (KKK), „comuniştii” şi „dictatorii”, precum şi Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Jimmy Hoffa – boss-ul Teamsters, Societatea John Birch, fostul preşedinte vietnamez Ngo Dinh (Diem) şi alţii.

Suspecţii lui Evelyn Lincoln încap pe o singură foaie de hârtie, pe care ea i-a trecut în timpul zborului de la Dallas la Washington. Lista nu a mai fost arătată până acum publicului. Cu 20 de ani mai târziu, Evelyn a adăugat, pe verso, următoarea menţiune: „Acesta nu este sfârşitul listei de suspecţi care au complotat la asasinarea preşedintelui Kennedy. Mai multe facţiuni aveau motivele lor ca să-i vrea moartea tânărului pre­şedinte. Numai asasinatul în sine demonstrează tendinţa congenitală a lumii către violenţă”. O dată cu adăugarea acestei menţiuni, lista Evelynei Lincoln a fost încredinţată colecţionarului familiei Kennedy, Robert White.

Lista luată în evidenţă de Muzeul de Istorie Gettisburg va fi scoasă joi la licitaţie de Casa Alexander Autographs, din Stamford, Connecticut. Lista este estimată la cel puţin 30.000 de dolari. Evelyn Lincoln a fost se­cretara personală a lui John Fitzge­rald Kennedy din 1953 până când pre­şedintele a fost asasinat, la 22 no­iembrie 1963.

În momentul asasinatului, ea se afla într-una dintre maşinile care în­soţeau coloana prezidenţială. În zece luni după asasinat, Comisia Warren, constituită pentru a ancheta crima, a ajuns la concluzia că Lee Harvey Oswald fusese asasinul preşedintelui şi că el ar fi acţionat singur, din proprie iniţiativă. Evelyn a murit în 1995, la vârsta de 85 de ani.

×
Subiecte în articol: externe