x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina acuză Rusia că a furat cereale în timpul conflictului

Ucraina acuză Rusia că a furat cereale în timpul conflictului

28 Apr 2022   •   22:30
Ucraina acuză Rusia că a furat cereale în timpul conflictului

Ucraina a acuzat joi Rusia că a furat cereale din teritoriile pe care l-a ocupat, un act despre care a spus că a sporit amenințarea la adresa securității alimentare globale, pe fondul întreruperii însămânțărilor de primăvară și a blocării porturilor ucrainene în timpul războiului, scrie Reuters.

Întrebat în legătură cu acuzațiile, Kremlinul a declarat că nu are informații în acest sens.

Ministerul ucrainean de Externe condamnă, într-o declarație scrisă, „acțiunile criminale ale Federației Ruse în așa-numita expropriere a culturilor de la fermierii din regiunea Herson" din sudul Ucrainei.

Instituția nu a oferit alte detalii despre presupusul furt de cereale din regiunea Herson, al cărei oraș principal este ocupat de forțele rusești încă din primele zile ale invaziei, din 24 februarie.

"Jefuirea cerealelor din regiunea Herson, precum și blocarea transporturilor din porturile ucrainene și minarea căilor de transport maritim amenință securitatea alimentară mondială", a declarat ministerul. "Cerem Rusiei să oprească furtul ilegal de cereale, să deblocheze porturile ucrainene, să restabilească libertatea de navigație și să permită trecerea navelor comerciale".

Biroul procurorului general ucrainean a declarat, într-o declarație separată, că a deschis un dosar penal privind acuzațiile potrivit cărora soldații ruși, amenințând cu violența, ar fi sustras, la 26 aprilie, 61 de tone de grâu de la o întreprindere agricolă din regiunea Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei.

Reuters nu a putut verifica imediat această afirmație.

Întrebat de Reuters dacă Kremlinul avea informații despre acuzațiile Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram: "Nu. Nu știm de unde provin aceste informații".

Potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor, Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, vânzând 44,7 milioane de tone în străinătate. Volumul exporturilor a scăzut brusc de la invazia rusă.

"Prin acțiunile sale ilegale, Rusia jefuiește nu doar Ucraina, ci și consumatorii din străinătate. Organizația Națiunilor Unite estimează că aproximativ 1,7 miliarde de oameni s-ar putea confrunta cu sărăcia și foametea din cauza întreruperilor alimentare ca urmare a unui război la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei", a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina