x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina AVERTIZATĂ că umilește prizonierii de război ruși

Ucraina AVERTIZATĂ că umilește prizonierii de război ruși

17 Mar 2022   •   16:26
Ucraina AVERTIZATĂ că umilește prizonierii de război ruși
Sursa foto: Hepta

Ucraina trebuie să respecte drepturile prizonierilor de război ruși întrucât umilirea lor contravine prevederilor convențiilor de la Geneva, avertizează ONG-ul Human Rights Watch, citat de AFP.

"Autorităţile ucrainene trebuie să înceteze să mai posteze pe reţelele de socializare şi de mesagerie filmări cu soldaţi ruşi luaţi prizonieri pentru a-i expune public, în special cele în care aceştia sunt umiliţi sau ameninţaţi. Astfel de tratamente aplicate prizonierilor de război încalcă dispozițiile prevăzute de convenţiile de la Geneva privind dreptul umanitar internațional", se arată în comunicat.

Această propagandă a fost denunțată și de Crucea Roșie Internațională care a precizat că trebuie tratați cu "demnitate".

"Obligaţia de a-i proteja pe prizonierii de război de curiozitatea publicului, precum şi de a-i scuti de intimidări sau umiliri face parte din lucrurile cerute pentru a le asigura un tratament uman şi pentru a le proteja familiile", a transmis Aisling Reidy, consilier juridic al HRW.

ONG-ul arată că a anunțat autoritățile de la Kiev cu privire la acest aspect în data de 10 martie dar nu a primit niciun răspuns. 

"Abuzurile forţelor ruse sunt numeroase şi răspândite, provocând pagube în rândul civililor. În acelaşi timp, Ucraina are în mod clar obligaţii de respectat, între care tratamentul legal al prizonierilor de război", a expilcat Reidy.

Ucraina a fost invadată de Federația Rusă pe 24 februarie și a început o strategie de propagandă masivă și eficace în mass-media. 



 

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia