x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina se pune bine cu China

Ucraina se pune bine cu China

de Şerban Mihăilă    |    01 Feb 2024   •   07:00
Ucraina se pune bine cu China
Sursa foto: Hepta

Ambasadorul ucrainean la Beijing a interpretat, la începutul săptămânii, un refren extrem de apreciat de conducătorii regimului comunist chinez. El a declarat că țara sa „este profund atașată principiului «o singură Chină»”, care neagă existența statului Taiwan și afirmă că insula autonomă este parte a teritoriului chinez. În cei doi ani care s-au scurs de la invazia rușilor, conducerea de la Kiev s-a străduit în repetate rânduri să convingă China, cel mai puternic aliat al Moscovei, să schimbe tabăra și să sprijine Ucraina sau, cel puțin, să contribuie la reconstrucția orașelor distruse de agresiunea lui Putin. Până acum, aceste demersuri nu s-au dovedit un mare succes, chinezii prioritizând relația cu Kremlinul. 

Ucraina este membru oficial al controversatei inițiative de infrastructură „O centură, un drum” - proiectul de suflet al președintelui Xi Jinping. Numeroase guverne, în special cele occidentale, consideră această inițiativă o capcană globală, prin care Beijingul oferă împrumuturi agresive unor țări vulnerabile, menite să fie utilizate pentru a plăti companiile chinezești pentru proiecte de infrastructură.

Concesii inutile

Mai mult, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a încercat în repetate rânduri să stabilească o comunicare consecventă cu liderul chinez, Xi Jinping, pe care l-a îndemnat să descurajeze campania militară declanșată de șeful Kremlinului, Vladimir Putin, pe teritoriul Ucrainei.

În plus, pe scena internațională, Ucraina nu a condamnat încălcările drepturilor omului comise de China - inclusiv ceea ce Occidentul califică drept „genocidul” poporului uigur, majoritar musulman, și ocuparea Turkistanului de Est - și a tăcut ani de zile în privința amenințărilor tot mai agresive ale Beijingului la adresa Taiwanului.

Până acum, ofensiva de șarm a Kievului asupra Chinei a eșuat în mare parte. Putin a făcut prima sa călătorie internațională după ce a fost acuzat de crime de război, de către Curtea Penală Internațională (CPI), în 2023, chiar în China, bucurându-se de o primire pe covorul roșu din partea lui Xi. 

Apoi, deși a făcut apel la „pace” în Ucraina, în termeni generali, gigantul asiatic nu a condamnat invazia Rusiei și nici nu i-a cerut lui Putin să-și retragă trupele.

O nouă ofensivă de șarm

Cu toate acestea, administrația Zelenski pare să continue să forțeze apropierea de China. Kievul și-a trimis ambasadorul să discute cu Ministerul chinez de Externe, chiar la începutul acestei săptămâni.

Potrivit Beijingului, Pavlo Riabikin, ambasadorul ucrainean, i-a declarat viceministrului chinez de Externe Sun Weidong, în cadrul unei întâlniri, că „Ucraina acordă o mare importanță dezvoltării relațiilor cu China și rămâne atașată principiului «o singură Chină»”.

„Ucraina este pregătită să consolideze schimburile și cooperarea cu China și să impulsioneze dezvoltarea constantă a relațiilor bilaterale”, a adăugat Ministerul de Externe de la Beijing, într-un comunicat dat publicității la sfârșitul întrevederii. 

La rândul lui, viceministrul de Externe, Sun Weidong, i-ar fi transmis ambasadorului că țara sa și Ucraina „ar trebui să aibă o viziune pe termen lung, să se respecte reciproc și să se trateze reciproc cu sinceritate, pentru a promova dezvoltarea constantă și pe termen lung a relațiilor bilaterale”. 

Comunicatul nu a detaliat de ce anume ar fi nevoie pentru îndeplinirea acestui deziderat, dar a precizat că Sun a avertizat în mod amenințător că „schimbări nemaivăzute într-un secol se derulează în ritm accelerat”.

Publicația „South China Morning Post” a remarcat că întâlnirea a avut loc „în aceeași zi în care China și Rusia au avut primele discuții ale anului, la Moscova”, sugerând astfel că Beijingul încă acordă prioritate relației sale cu Kremlinul și este puțin probabil să apere Ucraina, în ciuda statutului său formal de „prieten diplomatic”.

Relații aparent cordiale cu Taiwanul

Taiwanul, teritoriul care se autoadministrează, fără legături politice cu China, nu a fost niciodată guvernat de regimul de la Beijing. 

Deocamdată, insula se bucură de un sistem liber și democratic și de instituții independente, cum ar fi armata, sistemul judiciar și birocrația. 

Cu toate acestea, Taiwanul se luptă să obțină recunoașterea internațională, din cauza faptului că Partidul Comunist Chinez refuză să mențină orice legătură diplomatică cu o țară care ar fi de acord, la nivel oficial, cu suveranitatea taiwaneză.

În prezent, doar 12 națiuni din lume recunosc Taiwanul. America, marele aliat al Ucrainei în războiul cu Rusia, nu se numără printre acestea.

Taiwanul a donat 27 de tone de provizii medicale Ucrainei, în martie 2022, în a doua lună a invaziei rusești, și a trimis generatoare de energie pentru a contribui la diminuarea efectelor negative ale atacurilor rusești asupra rețelei electrice ucrainene din ianuarie 2023, care au afectat populația civilă.

Administrația Zelenski nu a menținut o relație oficială cu Taiwanul, dar a permis anumite schimburi. Zelenski însuși a părut, de asemenea, să susțină Taiwanul în declarații făcute în iunie 2022, în care a cerut lumii să contribuie la întărirea teritoriului autonom, înainte ca o invazie chineză să aibă loc. 

„Nu trebuie să-i lăsăm în urmă, la mila unei alte țări, care este mai puternică din punct de vedere financiar, teritorial și al echipamentelor militare”, a declarat Zelenski pentru publicația „The Washington Post”, la vremea respectivă, referindu-se, la modul general, la națiunile aflate în pericol. 

„Prin urmare, dacă există o cale diplomatică de ieșire, trebuie să o folosim. Dar trebuie să fie o cale preventivă, nu cea care vine după ce războiul a început!”, avertiza el. Evident, declarația era făcută sub spectrul invaziei rusești din Ucraina.  

Așteptările lui Zelenski

Cu mult mai mult entuziasm, Zelenski a cerut, încă din primele luni ale războiului declanșat de Moscova, implicarea Chinei în medierea invaziei rusești și în reconstrucția postbelică.

„Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. În consecință, China poate influența Rusia politic și economic. De asemenea, China este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, declara Zelenski pentru „South China Morning Post”, în august 2022. Încă de atunci, liderul de la Kiev îl îndemna pe Xi să vorbească direct cu el și cerea „întreprinderilor chineze” să reconstruiască Ucraina.

După demersuri diplomatice intense, Zelenski a fost în cele din urmă sunat de Xi, în aprilie 2023. Liderul ucrainean a catalogat imediat convorbirea telefonică drept „lungă și semnificativă”. 

Xi i-ar fi spus lui Zelensky că țara sa are voința „consecventă și clară” de a îmbunătăți relațiile cu Ucraina. Conform Kievului, Xi s-a mai referit în cadrul convorbirii la faptul că „respectul reciproc pentru suveranitate și integritate teritorială este fundamentul politic al legăturilor bilaterale”.

Mai mult, discuția a dus la trimiterea unui „reprezentant special” al Chinei - fostul ambasador chinez în Rusia, Li Hui - într-un turneu în Europa de Vest, pentru a promova un „plan de pace” al Beijingului, în vederea „soluționării politice” a situației din Ucraina. 

Planul a constat într-o prelegere transmisă ambelor țări, cărora li s-a cerut „să se calmeze, cât mai curând posibil”, fără a fi prezentate prea multe alte detalii. Atât Kievul, cât și Moscova l-au ignorat în mare măsură.

Potrivit „South China Morning Post”, se pare că Zelenski încearcă să-l convingă acum pe Xi să participe la un „summit pentru pace”, pe care încearcă să-l organizeze în Elveția. 

„Invităm China să participe la summit, la cel mai înalt nivel, la nivelul președintelui Republicii Populare Chineze!”, ar fi declarat consilierul diplomatic ucrainean Ihor Zhovkva. „Participarea Chinei va fi foarte importantă pentru noi. Lucrăm cu partea chineză.”, ar fi adăugat el, conform sursei citate. 


 

×