x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, între integritate teritorială şi federalizare

Ucraina, între integritate teritorială şi federalizare

de Marina Constantinoiu    |    24 Aug 2014   •   16:53
Ucraina, între integritate teritorială şi federalizare

Ucraina a sărbătorit duminică 23 de ani de independenţă într-un moment de răscruce pentru soarta ei. 24 august marchează momentul adoptării, în 1991, a Declaraţiei de Independenţă faţă de URSS, iar o nouă Constituţie a Ucrainei a fost adoptată în 1996, ceea ce a transformat acest stat într-o republică semiprezidenţială.

Sâmbătă, cancelarul german, Angela Merkel, aflată în vizită în Ucraina, a susţinut integritatea teritorială a Ucrainei şi nu a exclus noi sancţiuni vizând Moscova, afirmând că aceasta este unul dintre obiectivele esenţiale ale politicii germane.

Merkel, demnitarul occidental cu rangul cel mai înalt care se deplasează în Ucraina de la declanşarea crizei care a provocat cea mai gravă deteriorare a relaţiilor dintre Rusia şi Occident, a denunţat încă o dată anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, afirmând că Europa nu o va putea recunoaşte niciodată, pentru a nu crea un precedent periculos.
Merkel este principalul interlocutor între Ucraina şi Rusia. “Vizita sa în ajunul Zilei Independenţei ucrainene şi în timpul conflictului armat în care este implicată Rusia este un semnal de susţinere”, este de părere Vassil Filipciuk, un analist politic independent.

Alţi experţi sunt de părere că ea vizează stimularea Ucrainei de a face concesii pentru a-l ajuta pe Vladimir Putin să îşi salveze faţa şi să evite noi sancţiuni la adresa Moscovei, care atârnă deja pe economia germană, scrie France Presse.

Parcă dorind să confirme această ipoteză, vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, s-a pronunţat într-un interviu, sâmbătă, în favoarea unei “Ucraine federale” pentru a pune capăt conflictului dintre Kiev şi separatiştii proruşi, un concept promovat de Rusia şi categoric respins de Kiev care nu vorbeşte decât în cel mai rău caz despre o “eventuală descentralizare”. El a mai subliniat că nu trebuie să ne aşteptăm să se revină rapid asupra anexării Crimeii.

Merkel a ţinut să rectifice spusele vicecancelarului, explicând, la Kiev, că, în mare, federalismul, aşa cum este el înţeles în Germania, echivalează cu descentralizarea. Vizita ei precedă un summit regional care va avea loc marţi la Minsk, la care vor participa Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, precum şi lideri ai Uniunii Europene. “Ucraina şi UE acţionează de manieră coordonată. Asta va fi la 26 august la Minsk”, a dat asigurări preşedintele ucrainean. El a avertizat că nu va sacrifica suveranitatea ţării pentru pacea în Est, unde conflictul continuă.

Rebelii proruşi au prezentat duminică mai multe zeci de prizonieri de război ucraineni mulţimii strânse în bastionul separatist din Doneţk, în timp ce în restul ţării ucrainenii sărbătoreau Ziua Independenţei.

Militari din armata regulată ucraineană, capturaţi în timpul luptelor care fac ravagii în estul Ucrainei, au fost aduşi în piaţa Lenin din centrul fiefului insurgenţilor, în urletele mulţimii şi a strigătelor de “fasciştii, fasciştii!”. Soldaţii mergeau cu capetele plecate, majoritatea erau nebărbieriţi, cu părul răvăşit şi îmbrăcaţi fie în salopete, fie în haine civile.

La parada militară, Petro Poroşenko a promis să aloce în anii următori peste 2,2 miliarde de euro (40 de miliarde de hrivne) pentru reechiparea armatei naţionale, angajată de aproape jumătate de an în conflictul cu rebelii proruşi înarmaţi din estul ţării. Poroşenko a apreciat că ţara sa “a demonstrat că se poate apăra” şi, referindu-se la conflictul din est, a reiterat faptul că Ucrainei i s-a impus războiul din afara ţării, exprimându-şi totodată convingerea că “lupta pentru independenţă” se va încheia cu victoria ucraineană.

×
Subiecte în articol: ucraina