x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina presează Germania să-i dea arme

Ucraina presează Germania să-i dea arme

16 Ian 2022   •   20:30
Ucraina presează Germania să-i dea arme

Ambasadorul Ucrainei la Berlin a îndemnat-o pe noua şefă a diplomaţiei germane să promită livrări de arme către ţara sa, în condiţiile în care Annalena Baerbock se pregăteşte să întreprindă prima sa vizită la Kiev, transmite dpa.

Potrivit ambasadorului Andrei Melnik, reticenţa Annalenei Baerbock şi a întregului guvern de centru-stânga al Germaniei de a livra arme este "foarte frustrantă", pe fondul comasării de trupe la frontieră de către Rusia.

"Poporul Ucrainei este foarte dezamăgit. Acum este momentul adevărului în legătură cu cine este cu adevărat prieten", a scris ambasadorul ucrainean, într-un răspuns pentru dpa.

Melnik a spus că ucrainenii sunt conştienţi de faptul că actuala coaliţie din Germania a aprobat o politică asupra unui export de arme restrictiv către zonele de criză. "Însă acest document politic nu este Biblia. Iar lumea este în prezent în cel mai mare pericol de război uriaş în mijlocul Europei, cel mai grav din 1945 încoace", a subliniat el.

Statalitatea Ucrainei este ameninţată de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, iar ucrainenii au "dreptul sacru la autoapărare", a adăugat ambasadorul.

Ucraina îndeamnă de ani de zile Germania să-i livreze arme pentru a se putea apăra împotriva unui potenţial atac rus, dar până acum nu a avut succes.

Melnik a amintit de infracţiunea "a nu acorda ajutor" din dreptul penal al Germaniei. "Aceleaşi principii de bază se aplică şi în relaţiile interstatale", a afirmat el. "Prin urmare, îndemnăm guvernul german şi în special pe ministrul de Externe, Baerbock, să ajute de urgenţă Ucraina cu armele defensive necesare. Acesta este un imperativ moral şi uman", a subliniat încheiat ucrainean.

Baerbock se va deplasa în Ucraina luni, pentru vizita ei inaugurală, apoi la Moscova, unde va avea marţi o întrevedere cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

×
Subiecte în articol: ucraina