O coloană impresionantă de camioane cu ajutoare umanitare a pornit marți de lângă Moscova cu destinația estul Ucrainei. Autoritățile de la Kiev au pus, însă, trei condiții pentru ca ajutoarele rusești să ajungă la populația care trăiește practic în linia întâi a unui război, prinsă între armată ucraineană și milițiile separatiștilor. Prima condiție - ca transportul să treacă granița printr-un punct de frontieră păzit de forțele guvernamentale. A doua - coloană să fie însoțită de reprezentanți ai Crucii Roșii. A treia - să fie cunoscute cantitatea trimisă, traseul și destinația.
Toate aceste condiții sunt puse din cauza temerilor - formulate luni de oficiali occidentali - că Rusia ar putea folosi transportul umanitar ca acoperire pentru o invazie militară în estul Ucrainei.
Ucraina a anunțat că Rusia a concentrat 45.000 de militari în apropierea graniței sale estice.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a sus că ideea deghizării unii atac sub forma unui transport de ajutoare este absurdă și că misiunea este pur umanitară și non-militară.
Convoiul format din 300 de camioane transportă circa 2.000 de tone de ajutoare - grâu, mâncare pentru copii, medicamente etc - strânse de locuitorii Capitalei și Regiunii Moscova, au anunțat oficiali moscoviți.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus pentru Situații de Urgență a declarat BBC că niciun camion nu va trece granița fără o decizie a Crucii Roșii, care trebuie să spună ce trebuie făcut cu ajutoarele.
Mii de civili din zonele de conflict din estul Ucrainei trăiesc fără apă curentă, electricitate și medicamente.