x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina cere sprijin internațional pentru interzicerea participării Rusiei la Jocurile Olimpice

Ucraina cere sprijin internațional pentru interzicerea participării Rusiei la Jocurile Olimpice

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2023   •   12:00
Ucraina cere sprijin internațional pentru interzicerea participării Rusiei la Jocurile Olimpice
Sursa foto: Hepta

Ucraina speră să obțină un sprijin internațional larg pentru interzicerea sportivilor ruși și belaruși de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 din cauza invaziei Moscovei, a declarat marți ministrul sportului. Ucraina a anunțat că cel puțin 220 de sportivi și antrenori au murit în război.

Vadym Huttsait, în vârstă de 51 de ani, fost campion olimpic la scrimă, a declarat pentru Reuters că ideea de a permite sportivilor ruși și belaruși să concureze ca neutrali este inacceptabilă.

"Este imposibil pentru noi într-un moment în care războiul la scară largă este în desfășurare, când sportivii noștri, soldații noștri își apără patria", a spus el în biroul său din Kiev, lângă un perete cu portrete ale sportivilor uciși în război.

Săptămâna trecută, Comitetul Internațional Olimpic a declarat că este deschis la includerea sportivilor ruși și belaruși ca neutrali la Jocuri și a lăsat deschisă calea pentru ca aceștia să concureze în calificări, ceea ce a provocat o campanie internațională a Kievului cu scopul interzicerii acestora.

Moscova a declarat marți că va saluta orice demers al CIO pentru a permite sportivilor săi să concureze la Jocurile Olimpice. Dar câteva ore mai târziu, CIO a declarat că își menține sancțiunile impuse împotriva țărilor din cauza invaziei Rusiei.

Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat marți, într-un discurs video, că "politizarea sportului de către Rusia ar însemna invariabil justificarea terorii".

Cel puțin 220 de atleți și antrenori ucraineni au murit în război, a declarat Huttsait, care a câștigat aurul olimpic pe echipe la scrimă în 1992 pentru așa-numita Echipă Unificată, care cuprindea 12 din cele 15 foste republici sovietice. De asemenea, el a antrenat echipa câștigătoare a Ucrainei la Jocurile din 2008.

"Ucraina se va uni cu multe țări... și nu va fi permisă (participarea rușilor)", a adăugat el, precizând că 40 de națiuni au oferit sportivilor ucraineni locuințe și asistență pentru antrenamente în străinătate în timpul războiului.

Recomandarea inițială a CIO de a interzice rușii și bielorușii a fost aplicată de multe federații sportive.

Dar săptămâna trecută, forul olimpic a susținut o propunere a Consiliului Olimpic al Asiei de a le permite să concureze în Asia, ceea ce ar putea include evenimente de calificare olimpică.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, autoritățile sportive și sportivii ucraineni se vor confrunta cu o "decizie foarte dificilă" dacă să boicoteze Parisul, a declarat Huttsait.

"Când pierdem atât de mulți oameni, atât de mulți atleți, viețile ucrainenilor sunt mai importante pentru noi decât orice medalie la competițiile internaționale", a spus el.

Oficialii ucraineni s-au îndreptat împotriva CIO în ultimele zile considerând că promovează "violența, crimele în masă, distrugerea", în ideea de a oferi Rusiei o "platformă pentru a promova genocidul".

CIO a calificat acest lucru drept defăimător și a spus că astfel de cuvinte nu promovează o discuție constructivă.

Zelenskiy a declarat că "doar lumea liberă care acționează împreună poate proteja sportul de acei birocrați sportivi care, din anumite motive, sunt gata să închidă ochii în fața realității".

Marți, fostul campion de box Wladimir Klitschko i-a cerut șefului CIO, Thomas Bach, să nu trădeze spiritul olimpic și să devină "complice la acest război abominabil".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice interzicerea rusiei