x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: SUA salută oferta de încetare a focului şi aşteaptă răspunsul Rusiei

Ucraina: SUA salută oferta de încetare a focului şi aşteaptă răspunsul Rusiei

de Agerpres    |    18 Iun 2014   •   23:50
Ucraina: SUA salută oferta de încetare a focului şi aşteaptă răspunsul Rusiei

Washingtonul, susţinător al regimului de la Kiev, a salutat miercuri oferta de încetare a focului în estul ţării făcută de preşedintele ucrainean, însă a spus că aşteaptă răspunsul Moscovei pentru ca actuala criză să înceteze efectiv, scrie AFP.

"Este o măsură unilaterală (...) luată de guvernul ucrainean şi lăudăm eforturile lor de bunăvoinţă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

"Ei (ucrainenii) au însă nevoie de un partener în această afacere", a subliniat diplomata americană care a acuzat Moscova încă o dată că sprijină insurecţia separatistă prorusă din estul Ucrainei.

Ucraina va ordona o încetare unilaterală a focului în estul separatist prorus, a anunţat în cursul zilei de miercuri preşedintele Petro Poroşenko.

După ce a discutat marţi seară cu omologul său rus, Vladimir Putin, preşedintele prooccidental al Ucrainei a făcut cunoscut miercuri că va ordona "în curând" o încetare unilaterală a focului în estul ţării, în cadrul planului său de pace.

Primele schimburi de păreri "substanţiale" dintre cei doi şefi de stat au avut loc săptămâna trecută, în urma cărora s-a ivit perspectiva unei detensionări a situaţiei din regiunea în cauză. Distrugerea în zbor a unui avion militar ucrainean de către separatişti, soldată cu 49 de morţi, şi câteva incidente diplomatice între Kiev şi Moscova au spulberat rapid această speranţă. 

×
Subiecte în articol: ucraina sua