x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 274. Ucrainenii, în frig și întuneric. Zelenski cere ONU să pedepsească Rusia!

Război în Ucraina, ziua 274. Ucrainenii, în frig și întuneric. Zelenski cere ONU să pedepsească Rusia!

de Redacția Jurnalul    |    24 Noi 2022   •   12:28
Război în Ucraina, ziua 274. Ucrainenii, în frig și întuneric. Zelenski cere ONU să pedepsească Rusia!
Sursa foto: Hepta

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să acționeze împotriva Rusiei în legătură cu atacurile aeriene asupra infrastructurii civile, care au aruncat din nou orașele ucrainene în întuneric și frig, în timp ce se instalează iarna.

Cele trei centrale nucleare ucrainene aflate sub controlul Kievului au fost reconectate la reţeaua de electricitate, după ce au fost decuplate, miercuri, ca urmare a bombardamentelor ruse, anunță Ministerul Energiei din Ucraina. 
"După bombardamentele masive de ieri, lucrătorii din sectorul energetic au putut reconecta, în această dimineaţă, trei centrale nucleare la reţeaua electrică", a transmis instituația pe Telegram. Acestea vor reîncepe distribuirea de energie electrică în această seară. 

Ukrenergo a anunţat, miercuri, întreruperea curentului în toată ţara, pentru a evita accidentele majore în reţea în urma atacului masiv cu rachete.

Este vorba despre centralele Pivdenukrainsk, Hmelniţki şi Rivne.

Rusia a lansat miercuri un șir de rachete pe teritoriul Ucrainei, ucigând 10 persoane, forțând închiderea centralelor nucleare și întrerupând alimentarea cu apă și electricitate în multe locuri.

"Astăzi este doar o zi, dar am fost 70 de rachete. Aceasta este formula rusească de teroare. Toate acestea sunt îndreptate împotriva infrastructurii noastre energetice... Spitalele, școlile, transportul, cartierele rezidențiale, toate au avut de suferit", a declarat Zelenski. Ucraina așteaptă să vadă "o reacție foarte fermă" din partea lumii la atacurile aeriene de miercuri, a adăugat el.

Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a folosit „ca armă iarna pentru a provoca suferințe imense poporului ucrainean". Președintele rus "va încerca să înghețe țara până la supunere", a adăugat ea.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a răspuns plângându-se că este împotriva regulilor consiliului ca Zelenski să apară prin legătură video și a respins ceea ce a numit "amenințări nesăbuite și ultimatumuri" din partea Ucrainei și a susținătorilor săi din Occident.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: frig ucraina Volodimir Zelenski