x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE are nevoie de un Pact de Guvernanţă Democratică pentru a-şi apăra valorile!

UE are nevoie de un Pact de Guvernanţă Democratică pentru a-şi apăra valorile!

13 Ian 2015   •   20:04
UE are nevoie de un Pact de Guvernanţă Democratică pentru a-şi apăra valorile!

Atunci când ţările vor să adere la Uniunea Europeană, trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde în privinţa respectării drepturilor omului şi a guvernanţei democratice.Pentru un stat, calitatea de membru al UE reprezintă un privilegiu. Însă uşa Uniunii Europene rămâne închisă pentru acele ţări care nu respectă libertatea presei, drepturile minorităţilor sexuale sau independenţa justiţiei. Perspectiva aderării la blocul comunitar reprezintă pentru statele candidate un argument puternic, de a face toate efeorturile, pentru a deveni un model democratic.

În mod straniu, nu aplicăm însă aceste criterii cu la fel de multă rigoare când vine vorba de statele deja membre UE. În ultimii ani, Uniunea Europeană nu a dorit şi nici nu a fost capabilă să-şi disciplineze membrii, care au încălcat regulile jocului. În repetate rânduri, drepturile fundamentale au fost şi continuă să fie încălcate în ţări ca Ungaria, unde Orban a declarat public şi răspicat că el nu mai crede în valorile democraţiei liberale.
Uniunii Europene nu îi rămân decât două instrumente la dispoziţie pentru a se asigura că membrii săi nu se abat de la valorile guvernanţei democratice: statul de drept şi drepturile fundamentale. La aceasta se mai adaugă şi lipsa de voinţă a statelor membre de a lua măsuri legislative, care să apere aceste valori. Vorbim de aceleaşi state membre care au semnat tratatele Uniunii Europene, dar care în practică ezită să aplice standardele pe care le-au adoptat. Întărirea acestor standarde este lăsată pe umenii Curţilor Europene de la Luxembourg şi Strasbourg.

De aceea facem un apel la realizarea unui pact european care să apere valorile noastre democratice, similar pactului pentru stabilitate şi creştere economică din zona euro. Evident, el trebuie să conţină şi instrumentele necesare pentru a fi siguri că statele membre îl vor respecta.

Criza financiară şi impactul pe care l-a avut asupra economiei europene şi a bugetului, a determinat Uniunea Europeană să îşi revizuiască coerenţa economică şi bugetară, adoptând noi măsuri pentru ca statele membre să îşi respecte mai bine obligaţiile, potrivit tratatelor. Este momentul să avem o abordare similară în cazul respectării statului de drept şi a drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană.

Facem un apel la instituţiile europene să îşi îndeplinească obligaţiile conform tratatelor şi să propună un plan de acţiune pentru adoptarea cât mai rapidă a Pactului de Guvernanţă Democratică. Îi solicităm, de asemenea, vice-preşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil de respectarea statului de drept şi a Cartei UE a Drepturilor Fundamentale, să se asigure că Executivul comunitar îşi face datoria de gardian al tratatelor, verificând modul în care, atât statele membre cât şi instituţile europene respectă valorile Uniunii.

Un articol de Renate Weber, membră a Grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt (Belgia), liderul Grupului ALDE şi Sophie in't Veld (Olanda), vice-preşedintă a Grupului ALDE.

×