x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE condamnă pedepsele la moarte date împotriva a două femei în Iran

UE condamnă pedepsele la moarte date împotriva a două femei în Iran

13 Sep 2022   •   21:35
UE condamnă pedepsele la moarte date împotriva a două femei în Iran

Uniunea Europeană a condamnat marți sentințele la moarte impuse de Iran împotriva a două femei, Elham Chubdar și Zahra Sedighi Hamedani, despre care avocații și grupurile pentru drepturile omului spun că sunt activiste LGBT, potrivit Reuters.

„UE se opune - ca principiu - în mod fundamental pedepsei cu moartea în orice moment și în orice circumstanțe și urmărește abolirea universală a acesteia”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

„De asemenea, UE se opune cu fermitate tuturor formelor de incriminare a orientării sexuale și a identității de gen”, a adăugat el.

Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat în 5 septembrie că două femei au fost condamnate la moarte sub acuzația de „corupție pe pământ” și trafic de persoane.

„Corupție pe pământ” este un termen pe care autoritățile iraniene îl folosesc pentru a se referi la o gamă largă de infracțiuni, inclusiv la cele legate de morala islamică.

În martie, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a descris homosexualitatea ca făcând parte dintr-o „deprivare morală” răspândită în civilizația occidentală.

Stano a declarat că UE va continua să facă presiuni pentru ca drepturile omului să fie respectate în Republica Islamică.

„Ca parte a angajamentului nostru bilateral cu Iranul, vom continua să îndemnăm autoritățile iraniene să garanteze întreaga gamă de drepturi fundamentale pentru cetățenii lor, indiferent de religie, convingeri, orientare sexuală sau orice alt statut”, a precizat el.

Grupurile occidentale pentru drepturile omului au criticat adesea Iranul pentru modul în care tratează problemele LGBT. Conform sistemului juridic iranian, actele homosexuale pot fi pedepsite cu moartea.

(sursa: Mediafax)

×