x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE, cu ochii-n patru - Olli Rehn spune ca a supravegheat cu strictete Romania si Bulgaria

UE, cu ochii-n patru - Olli Rehn spune ca a supravegheat cu strictete Romania si Bulgaria

de Maria Toader    |    01 Iun 2006   •   00:00
UE, cu ochii-n patru - Olli Rehn spune ca a supravegheat cu strictete Romania si Bulgaria

Comisarul european pentru Extindere, finlandezul Olli Rehn, a recunoscut ca Bruxellesul a supus Romania si Bulgaria unui proces de monitorizare fara precedent in anterioarele valuri de extindere a Uniunii Europene.

Eforturile autoritatilor de la Bucuresti si Sofia in vederea aderarii la structurile comunitare la data stabilita prin Tratatul de Aderare trebuie sa fie la inaltimea asteptarilor oficialilor europeni. Asta mai ales pentru ca Bruxellesul a depus, la randul lui, un efort fara precedent de a monitoriza cele doua tari mai abitir decat in cazul integrarii altor state in UE. Stricta supraveghere de care Romania si Bulgaria au avut parte in ultimii anii a fost recunoscuta chiar de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, in cadrul unui articol pe care l-a publicat in revista Parliament Magazine.

EFORTURI. Rehn a marturisit ca pentru intocmirea rapoartelor despre Romania si Bulgaria, cele doua tari au fost supuse unei monitorizari fara precedent "atat ca amploare, cat si ca intensitate". El a subliniat ca eforturile de supraveghere au fost destul de mari din partea Uniunii, deoarece "experti ai Comisiei si ai statelor membre au analizat situatia la fata locului in ambele tari si au furnizat rapoarte detaliate", iar informatiile studiate din surse terte "cum ar fi ONG-uri, institutii financiare internationale, asociatii ale oamenilor de afaceri" au constituit o munca asidua de colectare a datelor pentru oficialii de la Bruxelles. Olli Rehn remarca insa ca aceste eforturi au avut un scop bine definit - acela de a se asigura ca cele doua state adera la UE bine pregatite. El se declara "sigur ca aceasta abordare constructiva, transparenta si riguroasa va aduce cele mai bune rezultate". In plus, comisarul a tinut sa sublinieze ca rapoartele arata faptul ca "metoda europeana a conditionarii este eficienta".

ROMANIA VREA DATA IN IUNIE
Autoritatile romane incearca sa exercite presiuni asupra UE pentru a obtine o decizie privind data de aderare in cadrul Consiliul european de la 15-16 iunie, si nu in octombrie. Chiar daca UE a amanat recomandarea datei de aderare, ministrul roman al Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca Bucurestiul intentioneaza sa obtina recomandarea cu cateva luni mai devreme. Acestor demersuri li se suprapun cele pentru grabirea procesului de ratificare a Tratatului. Un purtator de cuvant al Parlamentului german a anuntat ca documentul va fi examinat intr-o prima lectura dupa summit-ul european din iunie.

×
Subiecte în articol: externe olli rehn