Comisia Europeană şi-a exprimat vineri îndoiala că vasul comercial rusesc Arctic Sea, dispărut în mod misterios la sfârşitul lunii iulie, ar fi căzut victimă piraţilor, aşa cum a sugerat operatorul navei.v
"Se pare că s-au primit apeluri prin staţia radio de pe vasul care ar fi fost atacat de două ori, prima dată în largul coastelor Suediei şi apoi în largul coastelor Portugaliei. Din informaţiile de care dispunem în prezent se pare însă că aceste atacuri, aşa cum au fost ele raportate, nu au minic de-a face cu actele de piraterie tradiţională sau cu atacurile armate pe mare", a declarat Martin Selmayr, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Cargoul sub pavilion maltez, cu echipaj rusesc la bord, fusese închiriat de întreprinderea forestieră finlandeză Rets Timber şi transporta lemn estimat la 1,3 milioane euro. El era aşteptat să sosească în 4 august în portul algerian Bejaia, dar nu a mai ajuns la destinaţie. Ultimul contact radio al vasului cu uscatul a fost efectuat din Oceanul Atlantic, în largul coastelor Franţei.
Pirateria este în floare în largul costelor Somaliei, unde o forţă navală internaţională patrulează în permanenţă, în încercarea de protejare a navelor comerciale care tranzitează regiunea. Însă o deturnare a unui vas în apele europene este aproape fără precedent în istoria modernă. Potrivit unor surse militare din cadrul pazei de coastă, cargoul Arctic Sea ar fi fost reperat la circa 400 mile marine /740 de kilometri/ de una din insulele arhipelagului Capului Verde, la o distanţă de circa 450 de kilometri de coastele Senegalului.
Citește pe Antena3.ro