x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE pune condiţii Rusiei

UE pune condiţii Rusiei

de Sînziana Stancu    |    02 Sep 2008   •   00:00
UE pune condiţii Rusiei
Sursa foto: Vano Shlamov/

Summit-ul extraordinar de la Bruxelles, consacrat unei soluţii pentru rezolvarea crizei dintre Rusia şi Georgia s-a încheiat, cel puţin, cu o decizie destul de fermă a UE faţă de Moscova.

Summit-ul extraordinar de la Bruxelles, consacrat unei soluţii pentru rezolvarea crizei dintre Rusia şi Georgia s-a încheiat, cel puţin, cu o decizie destul de fermă a UE faţă de Moscova.

 
Reuniunea şefilor de stat şi de guvern din ţările Uniunii Europene, care, la început, părea destul de dificilă în privinţa adoptării unei soluţii ferme împotriva Rusiei, s-a încheiat, totuşi, cu un consens al participanţilor – acela de a amîna negocierile pe tema unui nou parteneriat UE-Rusia pînă cînd Moscova îşi va retrage de facto, aşa cum s-a angajat de altfel prin pactul de pace mediat de Uniune, trupele din Georgia. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a confirmat că negocierile, prevăzute pentru 15 septembrie, vor depinde de deplasările trupelor ruse. “E clar că pe fondul acestor evenimente nu putem continua ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic”, a declarat Barroso, citat de Reuters, precizînd că preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care deţine şi preşedinţia semestrială a UE, va merge la Moscova, la 8 septembrie, cu alţi oficiali europeni, pentru a verifica dacă Moscova respectă planul de pace.

 
PUNCT APARTE. În cadrul unei conferinţe de presă de la sfîrşitul summit-ului de la Bruxelles, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că Sarkozy a dat asigurări că Republica Moldova va reprezenta un punct separat pe ordinea de zi a Consiliului în octombrie. El a adăugat că abordarea perspectivei europene a Republicii Moldova a fost “un ideal” românesc la fiecare Consiliu şi a precizat că se impune o foarte bună cooperare cu Chişinăul, “ca să ştim exact ce vor ei să se audă în Consiliu”. Băsescu a mai precizat că mecanismele “conflictelor îngheţate” din anii ’90 nu au făcut decît să le “conserve” şi că România a propus un pachet întreg referitor la cauzele şi rezolvarea acestora.

×
Subiecte în articol: externe