x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE revizuieşte nivelul de radioactivitate al alimentelor din import

UE revizuieşte nivelul de radioactivitate al alimentelor din import

de Sînziana Stancu    |    05 Apr 2011   •   21:15

Nivelul de radioactivitate autorizat pentru alimentele importate din Japonia va avea un indice maxim admisibil mai redus decât în prezent, pentru ca UE să se alinieze astfel la noile norme nipone impuse după catastrofa nucleară de la Fukushima, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

"Avem deocamdată un regulament care a fost stabilit după catastrofa de la Cernobîl, în 1986, după avizele ştiinţifice de atunci. Japonia este o ţară foarte atentă la tot ce compromite securitatea alimentară, iar japonezii au alte unităţi de măsură (în acest domeniu, n.r.) decât ale noastre”, a precizat Barroso.

"Ca măsură tranzitorie, am hotărât să aplicăm şi noi scala de măsurători japoneză, care are valori mai scăzute decât cele la care ne raportăm noi”, a continuat preşedintele Comisiei, precizând că este vorba despre modificări survenite "numai ca măsură de precauţie”.

Plafonul european al indicilor de măsurare a nivelului de radioactivitate are în prezent o limită admisibilă mai ridicată decât cele adoptate de Japonia şi Statele Unite.

×