x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE sancționează din nou Belarus-ul din cauza sprijinirii invaziei ruse în Ucraina

UE sancționează din nou Belarus-ul din cauza sprijinirii invaziei ruse în Ucraina

02 Mar 2022   •   13:31
UE sancționează din nou Belarus-ul din cauza sprijinirii invaziei ruse în Ucraina

Statele UE au aprobat, astăzi, sancțiuni drastice împotriva Belarusului pentru că sprijină invazia Rusiei în Ucraina, anunță Consiliului UE, scrie Reuters.

Măsurile privesc ''unele sectoare economice, în special industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasă'', a scris preşedinţia franceză a Consiliului UE, pe Twitter.

Totodată, alte sancțiuni sunt avute în vedere din partea blocului comunitar împotriva Belarusului. Și anume oprirea exporturilor către UE. 

Acestea se adaugă celorlalte restricții impuse progresiv de UE regimului Aleksandr Lukașenko în 2020, după ce acesta a fraudat alegerile prezidențiale din august 2020 și a reprimat violent protestele populației care au contestat alegerea sa. 

Astfel, UE nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus întrucât nu au fost nici libere, nici corecte. Sunt supuse sancțiunilor 183 de persoane fizice și 26 de entități din această țară. Printre acestea se numără președintele belarus, Alexandr Lukașenko, și fiul său, Viktor Lukașenko, consilier pe probleme de securitate națională, precum și alte personalități-cheie ale conducerii politice și ale guvernului, membri la nivel înalt ai sistemului judiciar și mai mulți actori economici importanți, se arată pe site-ul consilium.europa.eu

Consiliul UE a decis, la 4 iunie 2021, interzicerea survolării spațiului aerian al UE, precum și accesul pe aeroporturile din UE al transportatorilor din Belarus. 

×
Subiecte în articol: belarus ue